Hlavní obsah

ČSSD chce kvůli úplatkářské aféře spustit prověrku

Právo, jov
Aktualizováno

Nejužší vedení ČSSD, politické grémium, v pátek řešilo kauzu obvinění 17 členů pražské stranické organizace kvůli úplatkářství. Na návrh stranického lídra Bohuslava Sobotky špičky soc. dem. kývly na přeregistraci celé obvodní organizace ČSSD v Praze 9, které se aféra týká. Grémium také vyzvalo obviněné, aby si neprodleně pozastavili členství v ČSSD.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka v pořadu Partie

Článek

„Politické grémium na můj návrh požádalo o přeregistraci celé obvodní organizace ČSSD v Praze 9. Současně vyzvalo ty z obviněných, kteří jsou ještě členy ČSSD, aby neprodleně pozastavili členství v ČSSD,“ sdělil v pátek Právu šéf soc. dem. Sobotka.

Protikorupční policie obvinila 17 členů pražské soc. dem. v souvislosti s údajným uplácením při hlasování na stranických schůzích. Někteří členové měli podle policie vzít peníze už za samotný vstup do ČSSD. Na pátečním rokování špiček soc. dem. se ale hovořilo o tom, že ze 17 obviněných jsou členy strany už jen dva. [celá zpráva]

"Velkými rybami" v kauze jsou předseda místní soc. dem. v Praze 9 - Proseku František Kolínský a bývalý pražský radní Lukáš Plachý, kteří měli poskytovat finance 15 dalším lidem. Plachý je zároveň předsedou obvodní organizace ČSSD na Praze 9, kterou nyní čeká kvůli aféře přeregistrace.

Plachý je přesvědčen o své nevině. "Podal jsem proti tomu stížnost. Myslím si, že důkazy proti mně nejsou opodstatněné. Nikdy jsem nikomu úplatek nenabízel," citovala jej agentura ČTK. K usnesení stranického vedení dodal, že počká, jak stížnost dopadne.

Reklama

Výběr článků

Načítám