Hlavní obsah

Zima neřekla své poslední slovo, po teplém pátku se vrátí sněžení

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli závěrečné dny tohoto pracovního týdne leckoho přesvědčily o příchodu jara, víkend a následujících několik dní dokážou, že tomu tak zdaleka není. Ochlazení se očekává už v sobotu, postupně pak bude přibývat i sněhových srážek. Uvedla to Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Profimedia.cz

Počátkem příštího týdne lze očekávat přeháňky, od středních poloh sněhové

Článek

Třebaže ještě během pátku se teploty vyšplhaly až na 14 stupňů Celsia, v sobotu už bychom měli opět sáhnout pro teplejší svršky. „Na víkend očekáváme ochlazení a přibývání oblačnosti,“ informovala meteoroložka. "Zima ještě neřekla své definitivní na shledanou, užijme si poslední teplý den," doporučila.

Noční víkendové teploty by se měly pohybovat kolem bodu mrazu a mohou způsobit problémy v dopravě. „Řidiči by si měli dávat pozor, na silnicích se mohou tvořit zmrazky, v ranních hodinách lze očekávat mlhy, ojediněle mrznoucí,“ varovala Honsová.

V sobotu bude přes den polojasno až skoro jasno, na severu přechodně až oblačno, ovšem beze srážek. Ranní teploty mohou klesnout až k -4 stupňům, odpolední se budou pohybovat mezi 5 až 9 stupni.

V neděli by mělo být zpočátku převážně polojasno, během odpoledne pak bude od západu přibývat oblačnosti, postupně s deštěm. Přes den se budou teploty pohybovat mezi 4 až 8 stupni, v ranních minimech mezi 3 až -1 stupněm.

Mráz zbrzdí rozlévání řek

„Ochlazování bude pokračovat i v příštím týdnu,“ uvedla Honsová. V pondělí bude převážně oblačno, ve vyšších polohách s deštěm a přeháňkami, které budou v horských oblastech sněhové. Během dne teploty v maximech nepřesáhnou 6 stupňů Celsia.

Ještě více se ochladí v úterý, kdy ráno mohou teploty klesnout až na -6 stupňů, zatímco odpoledne se vyšplhají maximálně na 5 stupňů nad nulou. Sněhové srážky navíc lze očekávat už od středních poloh.

Vzhledem k nižším teplotám vzduchu by podle meteoroložky mělo ustat kritické zvyšování hladin vodních toků, které v tomto týdnu způsobily problémy na mnoha místech republiky. „Povodňové stavy by se měly uklidňovat, odtávání zpomalí noční mráz,“ řekla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám