Hlavní obsah

Úřady zaskočil přestupný den, systém dokladů zkolaboval

– Praha • Aktualizováno

Na úřadech po celé České republice ve středu od rána nebylo možné vyzvednout si občanský průkaz. Počítačové systémy totiž zmátlo datum 29. února, tedy přestupný den. Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka informoval, že závada již byla odstraněna.

Foto: MVČR, Novinky

Článek

„Ano, je pravda, že došlo k neplánovanému výpadku systému vydávání občanských průkazů. Na vině je přestupné datum v kalendáři,“ sdělil Právu mluvčí vnitra Vladimír Řepka. „Závada byla odstraněna v 9.55,“ uvedl s tím, že všechny úřady byly o výpadku informovány.

Podle tiskové zprávy, kterou vydalo město Most, znemožnila technická závada vydávání nejen občanských průkazů, ale i cestovních dokladů. Dopoledne se už podařilo obnovit výdej pasů. "Nefunkční tedy zatím zůstává náběr a výdej elektronických občanských průkazů," sdělila vedoucí tiskového oddělení města Most Alena Sedláčková.

Vydávání nových, elektronických občanských průkazů provázely technické problémy již na počátku ledna. Úřady po celé České republice hlásily výpadky systému, někde se tvořily dlouhé fronty. Například mostečtí úředníci si stěžovali na přílišnou komplikovanost systému.

Elektronické občanské průkazy vydávají od začátku letošního roku obce s rozšířenou působností. Předtím tak činily matriční úřady. Je možné žádat o dva typy - se strojově čitelnými údaji (nová podoba dosavadního průkazu) či s elektronickým čipem. Ten se dá pořídit za poplatek 500 korun a liší se od normálního průkazu tím, že obsahuje elektronický podpis (certifikát).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám