Hlavní obsah

Tající sníh zvedl hladiny řek, během dne mohou ještě stoupat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vlivem tání sněhu se na mnoha místech České republiky ve středu zvedly hladiny některých vodních toků. Například na řece Stěnavě platil až do poledne třetí stupeň povodňové aktivity. S ubývajícím deštěm sice po poledni na mnoha ohrožených místech ustalo zvyšování hladin, nadále však platí riziko jejich mírného rozvodnění.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči zasahují v Kostelci nad OrlicíVideo: Jan Dušek, Novinky

 
Článek

Hladiny českých a moravských řek budou vlivem tání sněhu mírně stoupat i v následujících hodinách. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středu informoval, že Smědá v Předlánce, horní část povodí Svratky a Bečva v Teplicích by mohly přechodně dosáhnout i třetího stupně povodňové aktivity. Naopak v některých rozvodněných tocích by voda už mohla kulminovat.

Před polednem neplatil třetí stupeň, tedy ohrožení, na žádné řece. Na pohotovost - druhý povodňový stupeň se dostalo osm řek: Cidlina v Jičíně, Libuňka v Pelešanech, Sázava v Kácově, Ploučnice ve Stráži pod Ralskem, Stěnava v Meziměstí a Otovicích, Smědá v Předlánce, Bečva v Teplicích nad Bečvou a Svratka v Dalečíně. Na dalších více než 40 místech na severu a severovýchodě území je nadále ale bdělost.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stav na tocích v ČR

Nejvýraznější rozvodnění meteorologové zaznamenali na dolním toku Smědé, kde podle nich nelze proto vyloučit dosažení nejvyššího povodňového stupně.

Na druhý stupeň by se mohla rozvodnit Lužická Nisa v Liberci a v Hrádku nad Nisou a Panenský potok v Pertolticích. Kvůli přitékání vody stoupne k prvnímu stupni i Ploučnice na dolním toku. Mírné rozvodnění lze čekat i v povodí Ohře a Bíliny a mírně přibude vody i v Jizeře, kde by se ale hladina měla držet na stupni bdělosti.

Kolísat budou i hladiny v povodí horní Moravy a v povodí Opavy. Na Bečvě se vodohospodáři dál potýkají s ledovými krami, v Teplicích nad Bečvou tak může dočasně platit ohrožení. Totéž může nastat na Svratce v Dalečíně.

Hladina horního a středního toku Sázavy by podle předpovědi měla během odpoledne, případně večer již kulminovat a voda v Mandavě a Kamenici by dokonce mohla zvolna klesat.

Voda ze sněhu komplikuje provoz v okolí Vysokého Mýta

Extrémní stupeň povodňového ohrožení vyhlásil ve středu nad ránem Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro Královéhradecký kraj. Třetího stupně tam dosáhla řeka Stěnava v Otovicích na Náchodsku. Před polednem se vrátila na druhý stupeň.

V Libereckém kraji ČHMÚ vyhlásil počátkem dne povodňovou pohotovost. Do středečního odpoledne ale odsud nebyly hlášeny žádné problémy. V Ústeckém kraji podle ČHMÚ záplavy nehrozí. Hladiny řek mohou ještě mírně stoupnout, s úbytkem srážek v následujících dnech bude ale riziko vylití řek z koryt menší. Situace by se neměla dramaticky měnit.

Voda z tajícího sněhu omezila provoz na některých silnicích v Pardubickém kraji. Dva úseky vedlejších komunikací poblíž Vysokého Mýta dokonce musely být zcela uzavřeny, informovali krajští silničáři. Ve výše položených oblastech zase může motoristům cestu zkomplikovat ujetý a zledovatělý sníh.

Kvůli lokálním záplavám byl zcela uzavřen úsek silnice 3576 Zaháj - Vračovice a úsek 3176 Zaháj - Zálší. Objížďka vede přes České Heřmanice. Na silnici 317 mezi Kosořínem a Zálším je omezena rychlost, neboť přes vozovku protéká proud vody a bláta. Rychlost je kvůli tekoucí vodě omezena na 50 kilometrů v hodině také na státní komunikaci I/35 v úseku Řidký - Cerekvice nad Loučnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám