Hlavní obsah

Klaus kvůli studentským protestům zrušil návštěvu Brna

Právo, Novinky, mh, jas, tr
Brno
Aktualizováno

Dvoudenní návštěva prezidenta republiky Václava Klause v Brně, která měla proběhnout v úterý večer a především pak během středy, se neuskuteční. Právu to potvrdil Petr Macinka, zástupce ředitele tiskového odboru kanceláře prezidenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus na svých webových stránkách uveřejnil dopis rektorovi Masarykovy univerzity (MU) Mikuláši Bekovi, v němž osvětlil důvody, které jej ke zrušení návštěvy vedou. Podle prezidenta, který měl mít na MU přednášku, by to za současné vypjaté situace "bylo naprosto zbytečné a pro nikoho užitečné a obohacující".

"Nemám v úmyslu utkávat se s lidmi, kteří o akademickou diskusi nestojí a kterým jde výlučně o nátlakovou politiku. Proto se omlouvám, že zítra do Brna nepřijedu. Nemám v úmyslu poskytovat záminku pro laciné politické útoky," uvedl prezident s odvoláním na postoj některých členů Studentské komory Akademického senátu MU, o nichž jej rektor informoval. Prezident má dlouhodobě za to, že reforma VŠ je nutná a nátlakové akce podle něj na půdu univerzit nepatří.

Zpráva o odřeknutí návštěvy se odpoledne rychle rozšířila i mezi studenty, kteří v centru Brna protestují proti reformám ve školství. Mezi hesly proti vládě a ministru školství se tak objevilo i další: "Klaus se bojí".

Zrušení návštěvy přidalo vrásky na čele i organizátorům úterního večera s koncertem k narozeninám jazzového hudebníka Jaromíra Hniličky. „Koncert se vstupem České televize byl pořádán pod patronací pana prezidenta a z Hradu nám vzkázali, že velice litují, ale že se pan prezident neúčastní. Nyní se obáváme, že neúčast hlavy státu může způsobit nezájem dalších pozvaných osobností z oblasti veřejného života,“ uvedl za organizátory Ladislav Koudelka.

Součástí návštěvy bylo i středeční slavnostní otevření nově zrekonstruované památky UNESCO, vily Tugendhat.  Ta se bude otvírat po rekonstrukci za 165 miliónů. [celá zpráva]

„Je to rozhodnutí pana prezidenta, které respektuji. Informoval mě o tom ještě před uveřejněním svého prohlášení,“ sdělil Právu je zrušení návštěvy brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám