Hlavní obsah

O Rampulu se zajímá NBÚ, kvůli svému vystoupení může přijít o prověrku

Právo, Jakub Troníček

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) se začal zajímat o páteční tiskovou konferenci staronového pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, který na ní ukázal záběry z kamerového systému zachycující neobvyklou „návštěvu“ v kanceláři jeho náměstka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula

Článek

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ho posléze nařkl z vyzrazení utajované informace o akci bezpečnostních složek, a pokud by se takové podezření potvrdilo, mohl by Rampula přijít o svou bezpečnostní prověrku, případně i čelit trestnímu stíhání a pokutu několik desítek tisíc.

NBÚ teď po Zemanovi požaduje informace, zda Rampula skutečně utajované informace ohrozil. Právu to potvrdil ředitel úřadu Dušan Navrátil. „Zatím čekáme na odpověď z Nejvyššího státního zastupitelství a teprve poté rozhodneme o dalším postupu,“ uvedl Navrátil. Sám Rampula, který je držitelem prověrky na stupeň tajné, tedy druhé nejpřísnější, jakékoliv ohrožení tajných informací odmítl s tím, že ani žádné takové informace neměl.

Podal trestní oznámení

„Nemohl jsem vyzradit nic, o čem jsem nevěděl,“ řekl Právu s tím, že pokud by se skutečně jednalo o policejní akci, znamenalo by to fatální selhání jeho předchůdce ve funkci Stanislava Mečla, který ho o žádné takové operaci neinformoval.

Právě na Mečla míří trestní oznámení, které Rampula v pondělí v souvislosti s incidentem z předminulého pátku podal. Byl to podle něj přímo Mečl, kdo neznámé osoby do kanceláře náměstka vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka pustil. [celá zpráva]

Ten v pondělí Právu řekl, že dodnes nemá žádné informace o tom, co se v jeho kanceláři v inkriminované době dělo.

V místnosti podle něj bylo několik odvolacích spisů, nic prý ale nenasvědčuje tomu, že by se s nimi jakkoliv manipulovalo. Podle názoru některých odborníků mohlo jít o utajovanou demontáž odposlouchávacího zařízení.

„Cílem trestního oznámení, které bylo v této souvislosti podáno, je zjistit, jestli šlo skutečně o zákonnou akci, a pokud ano, jestli tato akce nemohla být zneužita k jiným účelům, například k soukromému vyřizování si účtů,“ poznamenal k tomu Grygárek.

Perný víkend

Jeho šéf v pondělí také upřesnil své původní informace o tom, jaké kroky činilo pražské vrchní státní zastupitelství ještě o víkendu následujícím po zmíněné akci u Grygárka. „Činily se např. narychlo závěry z mimořádné prověrky některých spisů z Městského státního zastupitelství,“ řekl Rampula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf VSZ Vlastimil Rampula pustil novinářům videozáznam z prohlídky kanceláře svého náměstka Libora Grygárka.

Zároveň dodal, že šlo o případy, v nichž do té doby dohledoví žalobci z vrchního zastupitelství postup svých podřízených bez výjimky schvalovali. „Najednou ale bylo jinými žalobci konstatováno, že postup byl chybný,“ konstatoval Rampula. O jaké spisy šlo, přiblížit odmítl.

Jedna z věcí, která se vyřizovala v neděli těsně před předáním úřadu Rampulovi, se pak týkala jeho kárné žaloby na státního zástupce Petera Pješčaka kvůli úniku citlivých informací ze spisu. Podle Rampuly vrchní státní zastupitelství v reakci na dotaz Nejvyššího správního soudu narychlo kárnou žalobu zpochybnilo.

Mečl v pondělí nebral telefon a k celé situaci se odmítl vyjádřit i Zeman. K očekávané schůzce s Rampulou by mělo dojít v polovině týdne na půdě Nejvyššího státního zastupitelství.

Zeman už dříve stejně jako ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil naznačil, že Rampula by měl ve své funkci skončit, v opačném případě že rezignuje sám. Dobrovolný odchod nicméně včera Rampula pro Právo opětovně odmítl s tím, že k takovému kroku nevidí důvod.

„Na schůzce s doktorem Zemanem mám nicméně zájem, je potřeba si vyjasnit množství základních věcí,“ dodal Rampula.

Reklama

Výběr článků

Načítám