Hlavní obsah

Lékařské odbory daly vládě čas dva měsíce na řešení platů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařské odbory dávají vládě dva měsíce na vyřešení situace kolem platů zdravotníků. Trvají na slíbeném přidávání. Jinak budou jednat na svém sněmu 24. dubna o případných protestech. V pondělí to řekl šéf Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf LOK Martin Engel

Článek

Odbory se loni na zvýšení platů dohodly s ministerstvem zdravotnictví. Uspořádaly akci Děkujeme, odcházíme, jejíž součástí byly výpovědi lékařů.

Ti se do práce po příslibu, že platy porostou o 10 procent, vrátili. Heger později oznámil, že platy kvůli ekonomické situaci vzrostou jen o 6,25 procenta.

Ve skutečnosti se ale zvýšení platů dočkal málokterý lékař. Peníze zaměstnancům přidaly letos jen státní nemocnice, kterým to ministr nařídil. Zařízení v krajích na to prý nemají. Premiér Petr Nečas (ODS) se s odbory dohodl na analýzách toho, zda jsou na růst mezd v úhradové vyhlášce peníze. Podle Hegera jsou, podle odborářů a nemocnic chybějí.

Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že když jde zvyšování platů ve fakultních nemocnicích, které dostanou od zdravotních pojišťoven za léčení o dvě procenta víc, mělo by jít i v krajských nemocnicích, kterým dají zdravotní pojišťovny.

Podle memoranda by příští rok měly platy lékařů dosáhnout 1,5 až trojnásobku průměrného platu v zemi. To by jim měl podle odborů garantovat zákon, část pro lékaře už mají připravenou, pro sestry se musí zpracovat. Platové tabulky by se tak vztahovaly na všechna zařízení, která mají peníze z veřejného zdravotního pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám