Hlavní obsah

Soud: výpověď pro lékaře za rozhovor s médii je neplatná

Právo, Šárka Tonarová
Most

Okresní soud v Mostě v pondělí rozhodl o neplatnosti výpovědi, kterou dostal primář chirurgie mostecké nemocnice Sáša Štembera od krajské zdravotní (KZ). Lékař dostal vyhazov kvůli rozhovoru do médií o situaci v nemocnici v době vrcholení kampaně Děkujeme, odcházíme. Podle soudu se interview týkalo Štemberova osobního postoje a výpověď byla neadekvátní reakcí firmy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je to satisfakce, ale zvítězil jsem jen lidsky. Profesně jsem skončil. Sebrali mi rok života,“ řekl Štembera krátce po vynesení rozsudku. Do mostecké nemocnice by se rád vrátil. „Stále se cítím jejím zaměstnancem. Vždyť jsem tam pracoval čtyřicet let,“ dodal.

Štembera v inkriminovaném rozhovoru připustil, že po odchodu devíti z patnácti mosteckých chirurgů nebude mít kdo operovat a oddělení se zavře. Také naznačil, že se až třicet procent peněz pro zdravotnictví rozkrade. KZ, pod kterou mostecká nemocnice spadá, to pocítila jako „pošpinění dobrého jména organizace“. K soudu ji dostal Štembera, který výpověď neuznal. [celá zpráva]

Rozhovor byl podle lékaře jen záminka k vyhazovu

KZ její mluvčí Jiří Vondra obhajoval tím, že Štembera není kompetentní informovat média, a odvolával se na vnitřní směrnici společnosti. Jenže ta sice zakazuje mluvit s médii každému, kdo není pověřen vedením, ale zároveň neupírá svým zaměstnancům právo na názor, pokud je jejich a nedá se zaměnit za názor firmy. A Štembera na to, že se vyjadřuje jako lékař, nikoliv zástupce KZ, v rozhovoru upozornil.

„KZ mohla cítit text v novinách jako poškozující, mohla však potrestat svého zaměstnance jinak. Nebylo to tak závažné, aby to stačilo k výpovědi pro hrubé porušení pracovní kázně bezúhonného zaměstnance,“ uvedl soudce.

Podle Štembery byl však rozhovor s médii jen záminkou, skutečným důvodem jeho propuštění byla podle něj jeho výpověď na policii. „Vypovídal jsem kvůli předraženým nákupům KZ. A to je hlavní důvod, proč jsem musel odejít,“ tvrdí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám