Hlavní obsah

Buď odejde Rampula, nebo já, prohlásil šéf žalobců Zeman

Právo, Radka Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhrocený konflikt státních zástupců, který otřásá jejich důvěryhodností, může zcela změnit poměr sil v justici. Klíčem je pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, který se minulý týden po vyhraném soudu vrátil na svůj post. Pokud se ho ministru spravedlnosti nepodaří sesadit, tak může skončit nejenom sám Jiří Pospíšil (ODS), ale také nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Budova Nejvyššího státního zastupitelství v Brně

Článek

„Situace dospěla dost daleko, a bohužel si myslím, že to bude znamenat buď odchod pana Rampuly, nebo můj,“ konstatoval v nedělním rozhovoru pro Právo Zeman. [celá zpráva]

Rampula však v neděli Právu řekl, že ze své funkce dobrovolně neodstoupí. [celá zpráva]

Současný stav je pro Zemana podle jeho vlastních slov nesnesitelný. „Pro mě je základní důvěra veřejnosti ve státní zastupitelství – a tato situace ji podkopává,“ uvedl Zeman. Tento týden se chce sejít s Rampulou a vše si vyříkat.

Klíčová schůzka čeká i ministra Pospíšila, se kterým chce mluvit premiér Petr Nečas (ODS). Kdy se uskuteční, zatím není jasné, ale na pondělní odpoledne je naplánováno zasedání výkonné rady ODS, kde by se oba mohli potkat.

Nečas už během víkendu vydal nezvykle ostré prohlášení. „Od pana ministra očekávám řešení, které uklidní zcela destabilizovanou situaci na státním zastupitelství. Současný stav je neudržitelný. Státní zástupci mají bojovat se zločinci, ne mezi sebou,“ uvedl v SMS premiér.

Pospíšil v neděli nezvedal telefony, ale v pátek řekl Lidovým novinám, že politická reprezentace se musí rozhodnout, zda Rampula zůstane ve funkci. „Pokud zůstane, tak ale asi beze mě,“ sdělil.

Lessy Zemana chválí

Ještě před vypuknutím tohoto dějství války žalobců mu podle informací Práva hrozilo, že jej premiér kvůli neschopnosti řešit táhlou krizi odvolá. To už nyní zřejmě neplatí.

Stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc v nedělních Otázkách Václava Moravce dokonce naznačil, že v současnosti se již nehraje o Pospíšilův post, ale o výměnu nejvyššího státního zástupce.

Zemana od svého loňského nástupu do funkce část odborné veřejnosti vnímá jako člověka, který rozhýbal očistu celé soustavy státního zastupitelství. Chválí ho i policejní prezident Petr Lessy.

„Nehodnotím, jestli je to za toho, či onoho, ale za pana Zemana je spolupráce policistů se státními zástupci vynikající. Ve druhé polovině loňského roku jsme začali být ve vyšetřování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti velice efektivní. Svědčí o tom výsledky,“ sdělil v neděli Lessy. [celá zpráva]

Rampulu zkritizoval, že pátečním zveřejněním záznamu z chodby vrchního státního zastupitelství, na kterém jsou vidět dva muži, jak po odemčení vcházejí do Grygárkovy kanceláře, se nezachoval takticky. Kdyby prý skutečně šlo o nepovolenou akci, tak dal pachatelům příležitost zamést stopy.

Legální, nebo nelegální akce?

Rampula trvá na tom, že se stále neprokázalo, že večer po verdiktu soudu, který rušil jeho odvolání, v budově vrchního zastupitelství zasahovali policisté. „Trvám na tom, že způsob provedení akce zachycený kamerou neodpovídá úkonům trestního řízení,“ uvedl v tiskové zprávě.

Právo má informace, že na místě pracovali policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, kteří v minulosti vyšetřovali například únik pravého jména

rakouského svědka v kauze pandury.

Grygárek byl zřejmě jedním z prověřovaných. Spekuluje se, že muži byli v jeho kanceláři, aby odinstalovali odposlechy. Policie svou přítomnost nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

Rampula už dříve řekl, že v případě policejní akce by byl na místě přítomný státní zástupce. Ze záznamu je však patrné, že oba cizí muži zůstali v kanceláři sami.

Šéfka Unie státních zástupců Lenka Bradáčová zásah v neděli nechtěla komentovat. Obecně ale vysvětlila, že pokud se nasazuje operativně-pátrací technika, tedy i odposlechy, pak je nutné mít souhlas státního zástupce.

V případě, že může dojít k zásahu do soukromí, tedy sleduje se kancelář nebo byt, pak je nutný dokonce souhlas soudce. „Dovoluji si tvrdit, že to, co řekl pan vrchní státní zástupce, pravda není, protože státní zástupce není u takovýchto úkonů nikdy přítomen,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám