Hlavní obsah

O unikátní sérii čtyř Muchových obrazů nebyl na ostravské dražbě zájem

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Unikátní série čtyř barevných litografií Alfonse Muchy s názvem Denní doby pocházející z roku 1899 se v Ostravě v neděli nevydražila. Případné zájemce zřejmě odradila vyvolávací cena 399 tisíc korun a pozdější zařazení do akce.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Muchovy obrazy Probuzení rána, Záře dne, Snění večera a Odpočinek noci.

Článek

„Majitelé Muchovu sérii zdědili po babičce. Ta čtyři obrazy dostala od malíře jako dárek z lásky. Unikátní je soubor také v tom, že jsou umístěny v rámech navržených samotným Muchou, které vznikly ve Vídni,“ sdělila Právu ředitelka a licitátorka Antikvity Art Aukce (AAA) Petra Young.

„Předpokládali jsme, že se Muchův soubor dnes neprodá, jelikož jsme jej na seznam zařadili teprve před 14 dny, takže se o něm lidé dozvěděli poněkud pozdě. Nicméně nyní poputuje na dubnový Veletrh starožitností v Praze, kde se zcela jistě prodá,“ plánovala šéfka AAA.

Na dražbě starožitností se objevila díla dalších českých výtvarníků jako například Kamila Lhotáka, Oty Janečka či Adolfa Borna, které se také vydražit podařilo.

Největší bitva o šperky 

Největší souboje se rozpoutaly o starožitné šperky. Například cena zlaté brože s granáty ve tvaru květiny se z necelých sedmi tisíc korun nakonec vyšplhala až k téměř dvaceti tisícům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám