Hlavní obsah

Na potírání korupce potřebujeme prokuraturu jako za Mečla, míní Lessy

Novinky, jim

Policejní prezident Petr Lessy v neděli v ČT odmítl posuzovat, kdo by měl stát ve vedení Vrchního státního zastupitelství (VSZ), o něž se momentálně vede otevřený boj. Podle něj se ale vyšetřování korupce dařilo nejlépe ve spolupráci s vrchními žalobci pod vedením Stanislava Mečla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

„Spolupráce s VSZ funguje velmi precizně. V tomto trendu, jak byl nastaven v závěru loňského roku, chceme pokračovat. Nemluvíme ale do toho, jestli je tam Petr nebo Pavel,“ řekl Lessy. Na přímý dotaz ale připustil, že k posunu ve vyšetřování závažné kriminality došlo až po odchodu Vlastimila Rampuly z vedení VSZ, kdy jej nahradil Mečl.

„Ano, mluvím o panu Mečlovi, s nímž byla ta spolupráce na velmi kvalitní úrovni,“ potvrdil Lessy.

K páteční eskapádě Vlastimila Rampuly se Lessy vyjadřoval jen zdrženlivě s tím, že nemá k dispozici žádné podrobnosti, kromě toho, co již Rampula na tiskové konferenci prezentoval, z čehož prý nelze nic usuzovat. Zaručil se pouze, že v případě, že šťáru na VSZ provedli policisté, tak měli v ruce i soudní povolení. Zdůraznil však, že neví, zda se jednalo o zákonnou akci.

Rampulův postup, v jehož rámci nejprve vrchní pražský žalobce prezentoval svá podezření a část údajných důkazů před novináři, aniž by informoval policii, Lessy neschvaluje.

„Trestní řízení by nemělo být jaksi on-line pod dohledem občanů. Když je takový případ hned medializován, tak to další vyšetřování stěžuje. Jednalo-li by se o trestný čin, tak podezřelé osoby pak mohou po sobě zahlazovat stopy,“ řekl Lessy.

Anketa

Měl by pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula odstoupit?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
Celkem hlasovalo 16469 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám