Hlavní obsah

Hasiči odstřelovali led na Svratce, voda ohrožovala Tišnov

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tišnov

Záludnost jarního tání na vlastní kůži pocítili obyvatelé kolem řeky Svratky na Brněnsku, zejména v Tišnově a obcích podél toku směrem k Brnu. Přestože na většině míst řeka bez problémů tekla, v úseku mezi Tišnovem a Březinou se utvořila asi kilometr dlouhá ledová kra, která bránila rychlému průtoku vody. Následkem toho začala řeka v Tišnově stoupat a koryto dále zatarasily ledové kry. Hasiči proto museli začít s odstřelem ledové masy.

BEZ KOMENTÁŘE: Odstřelování ker na řece SvratceVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Pod dohledem střelmistra hasiči navrtali do ledové vrstvy osm otvorů, kam následně umístili plastickou trhavinu. V koutku duše zřejmě doufali, že by výbuch mohl hnout s celou krou, ale když se po odpalu usadil dým a přestaly létat vzduchem kusy ledu, ukázalo se, že kra se bude muset roztrhat postupně po částech, což znamená práci na několik hodin.

Mezitím Tišnovští v obavách sledovali po okraj zaplněné koryto řeky, několik ulic ve městě bylo uzavřeno.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Přípravy na odstřel ledové kry blokující průtok vody.

„Situace byla nejdramatičtější včera večer, kdy hrozilo, že by mohlo dojít k ohrožení Tišnova při dalším přílivu ledové tříště. V noci jsme byli na obhlídce a rozhodli jsme se, že odstřel bude proveden až v ranních hodinách. Nyní budeme muset dohlédnout i na to, aby odstřelený led proplouval a nenastaly další problémy směrem k Brněnské přehradě. Podle informací z rána není nikde jinde stav tak dramatický jako tady u Tišnova, ale situace se lepší,“ řekl Právu na místě jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Hejtman Michal Hašek (uprostřed) při hodnocení odstřelu.

„V průběhu noci došlo v důsledku mírného ochlazení k pozastavení odtávání sněhu a tím i zklidnění situace. V povodí Dyje jsou doposud ledové bariéry na Oslavě, Svratce, Svitavě. Během dne se tvořily ledové bariéry také na Nedvědičce a Jihlavě. Ledovou bariéru na Křetínce se podařilo uvolnit. Vlivem ledových bariér došlo k vylití vody na příbřežní nezastavěné pozemky a zahrádky. Mechanizace byla nasazena na tocích Oslava, Moravská Sázava, Svratka, Křetínka, Nedvědička, Bečva,“ prohlásil Tomáš Kříž z Povodí Moravy s tím, že vodohospodáři k zachycení velké vody nachystali vodní nádrže včasným upouštěním, v přehradách by tak měl být zatím dostatek volné kapacity.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Přípravy na odstřel ledové kry blokující průtok vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám