Hlavní obsah

Hasiči odstřelili kry v Mydlovarech

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mydlovary

Před půl šestou vyšla obcí Mydlovary na severním Plzeňsku ohlušující rána, která znamenala pro malou vísku nedaleko přehrady Hracholusky vysvobození. Střelmistři z řad hasičů odstřelili ledovou bariéru, která se utvořila na Úterském potoce.

Foto: Eret Petr, ČTK

Hasiči odstřelili kry v Mydlovarech

Článek

„Byla to pořádná šlupka,“ řekl Právu očitý svědek. Kry se daly do pohybu. Hasiči ještě dávali pozor, aby se nevzpříčily u mostu, a pak monitorovali i oblast kolem přehrady. „Kry odpluly,“ potvrdila mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková.

Foto: Eret Petr, ČTK

Dva bagry celé odpoledne rozbíjely led. Zbylých 120 metrů masivního úseku museli hasiči odstřelit.

Na potoce se ledové bariéry vytvořily na pěti místech. Odstraňoval je bagr, přijela i těžká technika z hasičského záchranného útvaru ze Zbiroha. Na masu ledu o délce asi 150 metrů a výšce 1,5 metru byl ale krátký. „Proto střelmistři odpálili nálož,“ vysvětlila Jakoubková.

Pokud by to neudělali, hrozilo, že dojde k zatopení mlýna a spodní části obce, kde jsou rekreační chalupy. „Už je to tu klidné. Spolupráce s hasiči byla dobrá,“ poznamenala Eva Gruberová (nezávislá), starostka Křelovic, k níž Mydlovary patří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám