Hlavní obsah

Ostravská zoo začala chovat nejvzácnějšího daňka

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Velmi vzácný daněk mezopotámský přibyl do ostravské zoologické zahrady. Tento jelenovitý druh patří k nejohroženějším a nejvzácnějším zvířatům naší planety a zatím se nevyskytoval v žádné české zoologické zahradě. Ostravská zoo získala na konci ledna tři samce daňka mezopotámského ze zoo v německém Stuttgartu.

Foto: Zoo Ostrava

Ostravská zoo jako jediná z českých zahrad začala chovat velmi vzácného daňka mezopotámského.

Článek

„Zapojili jsme se tak do dalšího Evropského záchovného programu, který existuje právě pro tento druh daňka. Ve volné přírodě v Íránu a Izraeli totiž dnes žije pouhých 600 až 700 těchto daňků. Dalších 250 pak chovají evropské zoologické zahrady. Ty právě mají velkou zásluhu na tom, že daněk mezopotámský ještě existuje a znovu se do iránské a izraelské přírody vrací,“ popisovala mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

„Ve své domovině čelí tento daněk nejen přímému pronásledování člověkem, ale také ztrátě prostředí a konkurenci domácích zvířat,“ zdůraznila mluvčí s tím, že samci a samice žijí po většinu roku odděleně a potkávají se jen v období říje.

Foto: Zoo Ostrava

Samci a samice žijí po většinu roku odděleně.

„Nadpočetní samečci se pak hlavně kvůli nedostatku prostoru soustřeďují v jiných zoo, odkud jsou pak v případě potřeby geneticky nejvhodnější samci poskytováni k páření do zahrad, kde chovají samičí skupiny,“ vysvětlovala Kalousková.

Ostravská zoologická zahrada se rozhodla, že bude jednou z mála zoologických zahrad, která bude chovat právě samčí skupinu představující genetický rezervoár tohoto vzácného druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám