Hlavní obsah

Česku hrozí povodně, tající sníh a ledové kry zvedají hladiny řek

Právo, Novinky, ČTK, sve, fal, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na řadě míst České republiky hrozí některé toky vyplavením do okolí. Hladiny vod se zvedají v důsledku tání sněhu a kvůli ledovým krám, které po oteplení popraskaly a zablokovaly průtoky řek. Svým dílem přispěly i deště v nížinách.

Povodeň v Dolní SýtovéVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Odtávající sníh a uvolněný led budou dál zvyšovat hladiny řek či na některých místech blokovat koryta. Záplavy hrozí v nejbližších 24 hodinách hlavně v Libereckém kraji, pro který Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vyhlásil extrémní stupeň nebezpečí. Vysoký stupeň rizika platí pro Královéhradecký, Jihomoravský a Olomoucký kraj, pro několik dalších regionů jen povodňová bdělost. Aktuální výstraha ČHMÚ platí do nedělního poledne.

Během neděle již hydrometeorologové očekávají postupné zklidňování situace, protože noční ochlazení intenzitu tání sněhu výrazně sníží. V sobotu a v noci ale mají hladiny ještě stoupat.

V Libereckém kraji jsou stále vzedmuté hladiny některých řek a potoků, důvodem je voda z polí, na Jizeře působí problémy hlavně nahromaděné kry. Na Jizeře v Dolní Sytové a v Hájích na Semilsku stále platí stav ohrožení, tedy třetí povodňový stupeň. Problémy čekají hasiči také v Turnově, naopak v Železném Brodě hladina řeky klesá. Stále platí stav ohrožení také na Panenském potoce v Pertolticích a Brništi na Českolipsku.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Voda v Pertolticích zaplavila především zahrady.

Podle informací Povodí Ohře byl ještě dopoledne vyhlášen třetí povodňový stupeň, voda ale pozvolna opadá. Podle pracovníka operačního střediska Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje v Pertolticích zůstává už pouze jedna jednotka hasičů, která plní pytle pískem a monitoruje situaci.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Velká voda v Pertolticích

Záchrana rekreantů a jejich aut

Na Jizeře se vlivem oteplení uvolnily kry a daly se do pohybu. V Železném Brodě se masa ledu zastavila o stavidla na jezu, ta ale nápor nevydržela a část povolila. Díky tomu se dala masa do pohybu a voda tam klesá. Problémy jsou ale kvůli krám na jezu v Dolní Sytové. V této oblasti voda zaplavila deset objektů, převážně rekreačních. Hasiči odtud na lodičce evakuovali čtyři lidi, nikdo však nebyl v žádném velkém nebezpečí. Vyprostit ze sevření ker a vody museli i tři automobily. „Překvapivě je ale nastartovali a rekreanti pak raději odjeli domů,“ řekl velitel dobrovolných hasičů ze Sytové Martin Dumek.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kry v korytě Jizery v Dolní Sytové

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Situace v Dolní Sytové u Semil

Dříve to řešili se zbraní v ruce
Průtoku vody korytem Jizery brání v Dolní Sytové nahromaděné kry. „Něco podobného tady dlouho nebylo. Nejde o klasickou velkou vodu způsobenou táním sněhu, ale o zcela ucpané koryto, takže si voda našla náhradní cestu skrz naše domy. Zatím to zaplavilo sklepy, kde ale máme nyní odstavený kotel,“ shrnula situaci jedna z několika vytopených rodin v Dolní Sytové.Ataku vody do převážně rekreačních objektů, odkud museli ráno hasiči spolu s lidmi dostat i auta, se podle domorodců dalo včas zabránit. „Dřív, když se něco takového očekávalo, přijeli vojáci a zamrzlým korytem Jizery se jednoduše prostříleli a byl klid. Dnes to prý nejde, a když, tak snad pouze v případě ohrožení životů,“ konstatovali domorodci.Voda ohrožuje v Dolní Sytové dolní část obce oddělenou silnicí tvořící přirozenou hráz. „Velká voda tady není nic neobvyklého, ale na rozdíl od léta, je to v zimě mnohem horší,“ dodávají vytopení lidé z Dolní Sytové.
Foto: Vladislav Prouza, Právo

Něco púodobného v Dolní Sytové už dlouho nepamatují.

Hladina Jizery v Sytové nejvíc stoupla v noci, kdy se během jediné hodiny zvedla ze 167 centimetrů na dvojnásobek a vylila se z břehů. Teď už klesá, návratu do normálu ale brání nahromaděné kry, které ucpaly řeku zhruba v délce dvou kilometrů. Kry o síle 30 až 45 centimetrů jsou někde navrstvené až do výše dvou metrů, a voda si proto hledá cestu po loukách a zahradami. Povodí Labe nemá na jejich odstranění techniku, a na místo by se ani nedostala, proto pracovníci zatím vyčkávají.

V Libereckém kraji přestalo v noci pršet a situace se postupně zklidňuje. Teploty se ale pohybují nad bodem mrazu a sníh bude dál odtávat. Zem je promrzlá a voda se nevsakuje a hlavně menší potoky nestačí vodu odvádět. Stoupá i hladina Ploučnice v Mimoni a České Lípě, naopak ve Stráži pod Ralskem už řeka opadá. Stále tam ale platí první povodňový stupeň, stejně jako na Mandavě ve Varsdorfu v Ústeckém kraji. Ta se ale pomalu vrací do normálu.

Situace se začala komplikovat například v jihočeských Dačicích, kde zdejší řeka Moravská Dyje vystoupala na druhý povodňový stupeň a podle předpovědi by se měla přiblížit k třetímu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Ledové bariéry na řece Moravská Dyje.

Ledové bariéry, které sevřely Dačice a kvůli nimž vystoupala Moravská Dyje na třetí povodňový stupeň, už se začaly posouvat. „V Dačicích byl v sobotu odpoledne odvolaný třetí povodňový stupeň. Krizový štáb ale pracuje dál, pohotovost trvá. Nyní jsme ale optimističtější,“ sdělil Právu starosta Dačic Vlastimil Štěpán (ODS). Kry se nahromadily jak u železničního nádraží, tak i směrem na Staré Hobzí. „Tolik ledu jsem tu ještě neviděl. Letos je extrémně silný a je ho hodně,“ řekl Právu jeden z obyvatel Dačic, který se přišel na řeku podívat. Situaci monitoruje i policie.

Foto: Jiří Falout, Právo

Letos je led na Moravské Dyji údajně mimořádné silný.

Situace na dalších místech Jihočeského kraje je klidná, hydrologové očekávají dosažení prvního stupně na řece Skalici na Písecku. „Mohou se ale tvořit ledové bariéry tak, jak je nadzvedla voda přitékající do řek z tání,“ sdělila hydroložka českobudějovické pobočky ČHMÚ Kateřina Štěrbová.

To se pravděpodobně stalo i v Pořešíně na Malši, kde řeka prudce vystoupila k prvnímu povodňovému stupni, toho ale zatím nedosáhla.

Do Křelovic povolali ostřelovače

Zásadnější problémy nejsou ani v Plzeňském kraji. Pouze na Úterském potoce v obci Mydlovary u Hracholuské přehrady na severním Plzeňsku se nahromadily kry a voda se začala vylévat ze břehů. „Povolali jsme ostřelovače a kry bude ostřelovat,“ potvrdila mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková.

„Jsou tu tři hromady ledu. Na spodní hromadu ker jsme nasadili kráčející bagr, tu se podařilo rozebrat. Druhá je pod mostem, kde pracuje těžké rypadlo,“ uvedl řídící důstojník přímo z místa.

„Hrozí zaplavení mlýna, který je trvale obydlen, a pod mostem je pět rekreačních chalup a jeden dům se stálými obyvateli,“ řekla Eva Gruberová, starostka Křelovic, pod něž osada Mydlovary spadá. „Voda už se vylévá na louku,“ dodala.

Pohotovost na Cidlině

Kvůli rychlému tání sněhu v nižších i středních polohách a uvolněnému ledu se na východě Čech zvýšila hladina některých řek. Cidlina v Jičíně dosáhla druhého povodňového stupně. „Zvýšené průtoky narušují led v korytech toků a v případě tvorby ledových bariér dochází ke vzdutí hladin. Ledové zátarasy se buď samovolně uvolňují a led postupuje dále po toku, v několika případech byly uvolněny technikou,“ uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Na Cidlině byl vyhlášen první povodňový stupeň také v Novém Bydžově. Takzvaná bdělost platí rovněž na Labi ve Špindlerově Mlýně a na Metuji v Krčíně.

Techniku na uvolňování toků od ledu použili v pátek vodohospodáři na Loučné v Dašicích na Pardubicku a na Žejbru v Kutříně na Chrudimsku. Během noci uvolňovali Třebovku v Třebovicích na Orlickoústecku v místech dvou bariér a na Javorce ve Starých Smrkovicích na Jičínsku. Další bariéry se utvořily v Novém Městě nad Metují a v Krčíně na Náchodsku, voda zachyceným ledem prochází, aniž byl nutný nějaký zásah.

Třetí stupeň na Třebůvce

Ledové bariéry zvedly hladiny některých řek v Olomouckém kraji. Kvůli nahromaděnému ledu dosáhla v noci na sobotu třetího povodňového stupně řeka Třebůvka v Lošticích na Šumpersku. Voda se místy podle informací pracovníků Povodí Moravy vylila do zahrad. Dopoledne ale hladina Třebůvky klesla pod první povodňový stupeň. Situaci v regionu monitorují vodohospodáři i hasiči.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hasiči v Moravičanech na Šumpersku rozbíjeli 25. února ledy nahromaděné v korytě řeky Třebůvky.

V Olomouckém kraji se zvedla i hladina Moravské Sázavy, v Lupěném na Šumpersku proto platí první povodňový stupeň. „Prvního povodňového stupně dopoledne dosáhla i řeka Morava v Moravičanech,“ řekl dispečer Povodí Moravy.

Podle mluvčího krajských hasičů Zdeňka Hošáka jeho kolegové zasahovali hned na několika místech v kraji. Uvolňovali z vodních toků ledové bariéry a pomáhali lidem, kterým zatopila sklepy voda stékající z polí, a to například v Bouzově a obci Libivá.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hasiči u Moravičan rozbíjeli ledy nahromaděné u pilíře mostu řeky Třebůvky.

Hasiči zasahovali také v Mohelnici, kde voda zaplavila část místní cesty, odstraňovali ledové kry u obce Jedlí poblíž Zábřehu a zřícenou dřevěnou lávku přes řeku Třebůvku v Lošticích.

„Pouze z preventivních důvodů starosta obce Moravičany rozhodl o postavení provizorní hráze u řeky Moravy. Provizorní hráze jsou i v obci Jezernice na Přerovsku, kde voda zaplavila hřiště. Nic dramatického se ale v regionu neděje, žádné ohrožení na životech nehrozí,“ uvedl mluvčí.

Rozbíjení ker snížilo hladiny skoro o metr

Na Vysočině stouply kvůli tání hladiny řek a potoků, místy je ucpávají ledové kry. Na řece Svratce v Dalečíně na Žďársku začal kolem 14:00 platit třetí povodňový stupeň. Na dalších čtyřech místech je první stupeň, tedy bdělost. Vodohospodáři rozbíjejí kry na řece Svratce v Unčíně a jsou připraveni zasáhnout také v Dalečíně. S uvolněním toků ucpaných ledem na území Vysočiny od rána pomáhají hasiči.

Ledové kry se posouvají po tocích směrem dolů a o jejich pohybu jsou průběžně informovány obce. Měření na Svratce v Dalečíně hodně ovlivnil led, protože průtok v řece tak vysoko nesahá. Na řece v Unčíně musejí vodohospodáři při tání rozbíjet led pravidelně, protože vesnice dřív trpěla povodněmi i dvakrát nebo třikrát za zimu.

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Vlivem prudkého tání došlo v pátek na říčce Balince v Balinách na Žďársku k ucpání koryta řeky a následně k jejímu rozlytí do okolních polí. Vodohospodáři byli nuceni vyhlásit druhý povodňový stupeň a na vyproštění ledu byli povoláni hasiči.

Hasiči měli od rána do 14:00 kvůli vodě asi desítku výjezdů. V Pacově museli při uvolňování ucpaného koryta potoka použít na rozbíjení ledu i bagr. Kry rozbíjeli také například na toku v Jimramově na Žďársku. „Když se jim podařilo ledy rozrazit, voda tam rázem klesla až o tři čtvrtě metru,“ popsala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Odpoledne hasiči pomáhali v osadě u Jeřišna na Havlíčkobrodsku, kde se kvůli ledu začala rozlévat voda z řeky.

První stupeň povodňové aktivity platil kolem dnešních 09:00 na šesti místech v Kraji Vysočina. V Dolních Borech na Oslavě a v Brancouzích na řece Jihlavě byl přechodně i druhý povodňový stupeň, pak tam hladiny o něco klesly.

Svratce ulehčil bagr

I na jižní Moravě se hladiny řek zvedají. Na Svratce u Veverské Bítýšky na Brněnsku byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Ráno tam platil první stupeň, tedy bdělost. Ta přetrvává na Oslavě v Oslavanech na Brněnsku a dále na Křetínce v Prostředním Poříčí na Blanensku. Průtoky se budou zvyšovat. V regionu začínají přibývat problémy s ledovými krami v řekách.

Na jihu Moravy je zatím situace klidná. Toky se drží v korytech. Teploty se ale pohybují nad deseti stupni Celsia. Očekává se, že počasí ještě podpoří tání. Zvyšovat by se mohly průtoky na menších a středních řekách v nízkých polohách.

V poledne museli vodohospodáři vyslat na Brněnsko bagr na řeku Svratku. Její koryto mezi Předklášteřím a Tišnovem v délce asi kilometru zablokovaly kry. Za dopoledne hladina Svratky stoupla v této oblasti o půl metru. Bagr začal okamžitě po příjezdu na místo čistit koryto a odstraňovat kry. Řeka se ale stále drží v korytě.

Další problémy s ledem vznikly po poledni v Oslavanech na Brněnsku. Kry tam zablokovaly koryto říčky Oslavy natolik, že vystoupila z břehů a nedaleko bytové zástavby se začala rozlévat do polí. I tam vyslalo Povodí Moravy těžkou techniku.

Situaci v regionu můžou zhoršit i současné potíže, které hlásí vodohospodáři z ostatních částí Moravy. Jihomoravský kraj je z nich nejníže položený a tvoří dolní část povodí Moravy. Zvýšené průtoky a koryta plná ledu jsou v horní části povodí například na řece Dyji, Jihlavě, Moravě a Moravské Sázavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám