Hlavní obsah

Komunisté uctili převrat 48 a Gottwalda, kolemjdoucí kroutili hlavou

– Praha

Zatímco Národní muzeum v pátek v předvečer výročí komunistického převratu v roce 1948 otvíralo v Praze na Vítkově v prostorách bývalého mauzolea prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda expozici přibližující jeho osobu a děsivou atmosféru 50. let, nedaleko na Olšanských hřbitovech se asi třicet komunistů přišlo poklonit jeho památce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Na závěr z nostalgie zazněla internacionála

Článek

Poslankyně KSČM Marta Semelová v projevu vychvalovala 40 let komunistického režimu a naopak odsoudila polistopadové období. Když řekla, že „únor 48 a následující období čtyřiceti let nebylo zločinným režimem, ten nastal po listopadu 1989“, reagovala paní procházející kolem: „To snad ne, zlikvidovali mi celou rodinu.“ Její hlas zanikal v nesouhlasných reakcích účastníků pietního aktu.

Komunisté přicházeli k hrobu, kam byly uloženy Gottwaldovy ostatky po zrušení jeho mauzolea na Vítkově a dalších významných komunistů, s květinami. Semelová položila na náhrobní desku kytici od pražské rady KSČM na stuze s nápisem „Nezapomínáme“. Na stuze kytice od Svazu mladých komunistů stálo „Nikdy nezapomeneme“.

Na závěr pietního aktu, který se obešel bez incidentů, účastníci zpívali Internacionálu. Mladí komunisté měli při zpěvu pravice zaťaté v pěsti.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Mezi pohrobky komunismu se našli i mladí a zapálení pionýři. Třetí zprava stalinistka Marta Semelová (KSČM)

Letošní účast na pietním aktu byla oproti létům minulým, kdy přicházelo kolem stovky lidí i více, velmi slabá. Mezi příchozími byli vesměs staří lidé.

Výběr článků

Načítám