Hlavní obsah

Tajemný zkamenělý slouha prý umí léčit ženskou neplodnost

Novinky, Karolína Vrbasová, Jakub Herzán
Praha

V Praze v Dolních Chabrech se nachází tajemný pozůstatek z dob starých Keltů. Je jím tzv. Chaberský menhir, přezdívaný také „Kamenný slouha“. Tento magický kámen totiž připomíná skloněnou mužskou postavu a je obestřen řadou tajemství.

BEZ KOMENTÁŘE: Keltský menhir v Dolních ChabrechVideo: Novinky

 
Článek

Specifický útvar je ve skutečnosti pozůstatkem tzv. dolmenu, prehistorické megalitické stavby z kamenných bloků gigantických rozměrů, připomínající stůl. Dnes tu stojí už pouze jedna jeho "noha", druhá leží v zahradě za plotem téměř celá v zemi. Menhir má v úrovni země obvod 275 cm a výšku 157 cm, staletí jej sice poněkud ohladila, ale zůstal víceméně neporušený.

Slovo menhir pochází z keltského jazyka a v doslovném překladu znamená dlouhý kámen.

Již zmíněný menhir z Chaber, který se nachází u plotu rodinného domku v Ládevské ulici, byl vztyčen v období 5000 - 4000 let př. n. l.

Staří Keltové těmto kamenům přisuzovali magickou moc, říkali, že léčí některé choroby a pomáhají při ženské neplodnosti. Jako pravděpodobnější se ovšem jeví teorie, že menhiry v krajině vytvářely jakýsi obzorový kalendář. Spojnice poměrně velkého množství dochovaných menhirů severozápadně od Prahy ukazují zajímavé geometrické vztahy a souvislost s letním a zimním slunovratem.

Menhirové sochy jsou známé ze severozápadní Francie, Španělska, Korsiky, ale nachází se v nemalém počtu také v České republice. Na našem území lze nalézt kolem čtyř desítek podobných kamenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám