Hlavní obsah

Válka žalobců graduje: Rampula mohl podle Zemana zmařit vyšetřování

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík, Jakub Troníček

Vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula v pátek odpoledne ukázal novinářům videozáznam, na němž podle něj jeho předchůdce Stanislav Mečl pustil do kanceláře jeho náměstka Libora Grygárka cizí osoby, které mu přehrabaly kancelář. Podle Mečla i nejvyššího státního zástupce byli tito lidé od bezpečnostních složek a Rampula tím, že záznam uveřejnil, mohl zmařit vyšetřování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kdo pustil lidi do kanceláře náměstka VSZ Libora Grygárka? Staronový šéf VSZ Vlastimil Rampula ukázal na svého předchůdce Stanislava Mečla.

Článek

Staronový šéf vrchních žalobců Rampula v pátek svolal novináře, aby jim oznámil, že hodlá podat trestní oznámení, jehož ústřední postavou bude jeho předchůdce Mečl. Podle něj měl významný podíl na nezákonné prohlídce Grygárkovy kanceláře, do níž měl vpustit cizí osoby.

Na tiskové konferenci pustil také videozáznam, z něhož má vyplývat, že Mečl v nočních hodinách odemknul dveře Grygárkovy kanceláře, vpustil tam dvě osoby, a hned za nimi zamknul. O půl hodiny později jim opět odemknul, osoby pak kancelář opustily a s „evidentně větším batohem“ odešly do jiné kanceláře, sousedící s Mečlovou úřadovnou.

Mečl sám řekl, že oni "cizí lidé" byli policisté. "Kamery zaznamenaly úkony Policie ČR, které byly v souladu se zákonem," řekl Právu Mečl. K jakému konkrétnímu případu se vztahovaly, však nesdělil. Uvedl, že má povinnost mlčenlivosti.

Zeman se pustil do Rampuly

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman potvrdil, že šlo akci bezpečnostních složek.

„Projevil se jako naprostý neprofesionál,“ řekl Zeman o Rampulovi. Video zveřejnil bez toho, aby věc konzultoval s ním nebo s Mečlem. „Způsobil či umožnil vyzrazení utajovaných informací, a tím zmařil vyšetřování této věci,“ řekl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Podle Zemana Rampula povýšil své osobní zájmy nad zájmy spravedlnosti a nad principy trestního řízení.

Nyní zváží, zda Rampulovo jednání bude mít kárnou, či trestní odpovědnost a zda to není důvod pro jeho opětovné odvolání.

Rampula při zveřejňování řekl, že se mu nezdá, že by šlo o akci policie, protože u ní je vždy přítomen dozorující stání zástupce, který ale na záznamu není a Mečl jím prý být nemohl. Zeman řekl, že to není pravda, státní zástupce v takovém případě přítomen nebývá a Rampula to prý moc dobře ví.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stanislav Mečl

Proti Zemanovým stížnostem, že Rampula zveřejněním videozáznamu mohl vyzradit tajné informace, se šéf vrchních žalobců ohradil, že o žádné akci nebyl informován, tudíž podle něj logicky nemohl nic vyzradit. Postěžoval si, že ho Mečl o žádné bezpečnostní akci neinformoval.

Podle něj stát ohrozily osoby, které byly vidět v záznamu. Zdůraznil, že zveřejněním videa se nesnažil hájit vlastní zájmy a zopakoval, že tiskovou konferencí chtěl řešit „závažnou situaci“.

Přiznal, že Zemana a Mečla kontaktoval písemně, aniž by jim přesně řekl, proč. Když mu do druhého dne neodpověděli, videozáznam zveřejnil.

Den, kdy soud rozhodl...

Na aféru upozornil sám Grygárek, který prý po návratu z pracovní neschopnosti našel své osobní věci v jiném stavu, než v jakém je zanechal. Na základě toho Rampula prověřil bezpečnostní kamery na chodbě, z níž vedou dveře do Grygárkovy kanceláře.

Podle Rampuly k akci došlo v noci 17. února, tedy v den, kdy Městský soud v Praze rozhodl o návratu Rampuly do čela VSZ. Zbaven funkce byl ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS) ve snaze o nápravu pověsti úřadu, který nebyl schopen řešit závažnou kriminalitu.

Foto: Petr Horník, Právo

Náměstek pražského vrchního státního zástupce Libor Grygárek

Podle Městského soudu však nebyly důvody k odvolání dostatečně závažné. Podle Pospíšila bylo nejzávažnějším proviněním Rampuly, že v případě IPB volal ještě před verdiktem soudu žalobkyni Darje Dunajové, aby se proti rozsudku na místě neodvolávala. Soud pak rozhodl o nevině obžalovaných a u toho už zůstalo.

Mečl usiloval i o odchod Grygárka, který je znám například svými nadstandardními vztahy s vlivným pražským podnikatelem Romanem Janouškem.

Proč Rampula medializoval videozáznam dříve, než podal trestní oznámení, vysvětlil staronový šéf VSZ tím, že tak učinil v zájmu větší transparentnosti ve zcela mimořádné situaci.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pátek po schůzce se Zemanem uvedl, že podá kasační stížnost proti rozhodnutí pražského městského soudu, který Rampulu vrátil do funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám