Hlavní obsah

Tající sníh a ledové bariéry zvedají hladiny řek

Novinky, jas

Tající sníh začal postupně zvedat hladiny řek. Mandava ve Varnsdorfu se v pátek před 11. hodinou dostala až na druhý stupeň povodňové aktivity, který znamená pohotovost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Situace na Mandavě je však podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ovlivněna ledovými jevy v korytě řeky neboť průtok neodpovídá výšce hladiny. V povodí Ohře se nicméně zvyšují i hladiny dalších řek.

"Lze očekávat dosažení SPA  (stupně povodňové aktivity) na  dalších tocích. Největší riziko je nadále v povodí Lužické Nisy (Mandava, Lužická Nisa, Smědá) a také na Kamenici nebo v povodí horní Ploučnice," dodali meteorologové, podle nichž se v sobotu ochladí a vzestupy hladin se zastaví či alespoň zpomalí.

K celkové situaci ČHMÚ uvedl, že "vzhledem k očekávanému oteplení, kdy i noční teploty se udrží nad bodem mrazu, předpokládá odtávání sněhové pokrývky v podhůří a nižších polohách a mírné vzestupy hladin."

Na ostatních tocích lze rovněž v některých případech pozorovat mírné zvyšování hladin, ale žádné další stupně povodňové aktivity momentálně nehrozí.

Reklama

Výběr článků

Načítám