Hlavní obsah

Němci z Budínky asi spočinou ve Ždírci

Právo, pch
Jihlava
Aktualizováno

Ostatky Němců nalezené předloni v létě u Dobronína na Jihlavsku při vyšetřování poválečné kauzy mohou být uloženy na hřbitově v sousedním Ždírci. Ve čtvrtek 23. února v podvečer o tom jednomyslně rozhodlo tamní zastupitelstvo.

Foto: Jana Pechová, Právo

Archeologové hledají ostatky Němců u Dobronína na Jihlavsku

Článek

V důsledku protahovaných jednání s dobronínskými ve stejné záležitosti se zástupce pozůstalých odsunutých Němců Johann Niebler obrátil koncem loňského roku na obec Ždírec, která spadá do stejné farnosti. Zdejší zastupitelé pojali věc s noblesou a bez vášní a německé straně nehodlají mluvit ani do výběru náhrobku, bude-li vše v souladu s platnými českými předpisy a předloženými německými návrhy.

„V anketě, o níž zastupitelé po doručení žádosti pana Nieblera rozhodli, bylo vydáno 337 lístků, odpovědělo 217 občanů. Z toho se pro uložení ostatků do společného hrobu na našem hřbitově vyslovilo 113 lidí, 91 bylo proti,“ uvedl starosta Bohuslav Fiala. Všech osm zastupitelů tak akceptovalo vůli většiny. V kratičké diskusi se ozvaly jen věcné připomínky.

Kauza je známa pod názvem Budínka podle louky, na níž mělo být alkoholem posilněnými příslušníky revolučních gard koncem května 1945 brutálně ubito minimálně 13 německých starousedlíků z obcí v okolí Dobronína, kteří v internaci čekali na odsun.

Na základě závažných svědectví, k nimž přibyl v srpnu 2010 nález kosterních ostatků, oděvů a bot hned na prvním z označených míst (a později i na druhém), se případem začala předloni zabývat vysočinská kriminálka. V této fázi již německým pozůstalým, kteří na zprávu o svých blízkých čekali téměř sedm desítek let, chodí zprávy ze srovnávacích testů DNA. Podle neoficiálních zdrojů se již potvrdila u několika případů shoda.

Na závěr vyšetřování se ale stále čeká. Dozorující státní zástupkyně využila svého práva ustanovit se jediným zdrojem informací, zatím ale případ komentovat odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám