Hlavní obsah

ČSSD chce omezit neplacené přesčasy policistů

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracie se pokusí prosadit ve Sněmovně zmírnění ustanovení, podle kterého musí policisté a hasiči ročně odpracovat 150 hodin neplacených přesčasů. Navrhuje, aby bylo možné ukládat přesčasy bez nároku na odměnu jen v krizových situacích. Loni se ČSSD neúspěšně domáhala úplného zrušení neplacených přesčasů u Ústavního soudu (ÚS).

Foto: Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

Článek

Stínový ministr vnitra za sociální demokracii Jeroným Tejc ve čtvrtek na tiskové konferenci ve Sněmovně uvedl, že povinnost příslušníků bezpečnostních sborů odpracovat 150 hodin ročně bez nároku na odměnu představuje jeden měsíc práce. Policisté a hasiči tak podle něj fakticky pracují 13 měsíců.

ČSSD se pokusí v dolní komoře ustanovení zmírnit. Podle Tejce by nově neplacené přesčasy bylo možné ukládat jen při vyhlášení krizového stavu nebo v situaci předcházení teroristickému útoku.

U Ústavního soudu neuspěli

Sociální demokraté a komunisté si už na přesčasy bez nároku na odměnu stěžovali k ÚS. Domáhali se jejich zrušení.

ÚS jim ale loni v listopadu nevyhověl, konstatoval, že ustanovení je v pořádku. Ústavní soudci stěžujícím si opozičním poslancům doporučili, aby v případě přetrvávajících pochybností ohledně neplacených přesčasů změnili zákon.

Reklama

Výběr článků

Načítám