Hlavní obsah

Za únikem osobních dat členů ODS mohl být někdo ze strany, a ne Anonymous

Právo, Radim Vaculík

Za únorovým únikem citlivých osobních dat tří desítek tisíc členů ODS vůbec nemusí stát hackeři ze skupiny Anonymous, kteří se k tomuto útoku sami veřejně přihlásili. Speciální skupina policejních expertů na počítačovou kriminalitu prověřuje v této souvislosti podle informací Práva verzi, že za vším stojí přímo někdo zevnitř ODS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení ODS: Zbyněk Stanjura, Miroslava Němcová, Jiří Pospíšil, Petr Nečas, Pavel Kučera a Pavel Drobil

Článek

Podle zjištění Práva jde dokonce o jednu z hlavních vyšetřovacích verzí, ke které se tým odborníků z řad policejního prezidia i Bezpečnostní informační služby (BIS) stále více kloní.

„Je to dost reálné,“ řekl ve středu Právu důvěryhodný zdroj seznámený s dosavadním šetřením případu.

Navíc sdělil, že podezření na někoho z vlastních řad má i sama největší vládní strana. Prý už dokonce tuší, o koho konkrétně jde. Hlavní manažer ODS Jan Kočí to však ve středu popřel.

„V tuto chvíli takovou informaci nemáme a nic takového nevíme, ani o tom, že bychom sami znali viníka,“ řekl včera Právu Kočí.

V jejich evidenci mají dost velký nepořádek, takže by nebylo vůbec překvapující, kdyby to přímo někdo z nich z databáze vytáhl a dal to někomu dál.
zdroj Práva

Za autory úniku tisíců jmen, adres a základních dat členů ODS rozeslaných počátkem února některým médiím přitom byli od samého počátku označováni právě hackeři z Anonymous, kteří už zaútočili například na internetové stránky Úřadu vlády a dalších institucí. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas (ODS) poté nazval jejich jednání za čin kriminálního charakteru, který je útokem na svobodné rozhodnutí svobodných lidí sdružit se v politické straně, a chtěl kvůli tomu podat i trestní oznámení.

V evidenci je nepořádek

Možnost, že únik citlivých osobních dat mají na svědomí právě Anonymous, sice policie ještě úplně nevyloučila, nicméně teď se vzhledem k dosavadnímu prověřování zdá, že Nečasem zmíněný kriminální čin může mít na svědomí někdo z jeho spolustraníků.

„V jejich evidenci mají dost velký nepořádek, takže by nebylo vůbec překvapující, kdyby to přímo někdo z nich z databáze vytáhl a dal to někomu dál. Nicméně ty materiály jsou skutečné a pravé,“ uvedl k tomu zdroj Práva.

Sama policie zatím k novému podezření drží bobříka mlčení. „Prověřování nadále probíhá, takže se k tomuto případu nebudeme vůbec vyjadřovat,“ odmítla komentovat informace Práva mluvčí prezidia Pavla Kopecká.

Seznam, který autor úniku rozeslal novinářům, obsahuje téměř třicet tisíc jmen členů ODS a jsou v něm uvedeny i funkce ve straně, datum vstupu do ODS, e-mailové adresy a dokonce adresy bydliště straníků.

Reklama

Související články

Anonymous zveřejnili databázi Čechů v IFPI

Hnutí Anonymous zveřejnilo databázi českých klientů pobočky Mezinárodní asociace hudebního průmyslu (IFPI). "Anonymní" v prohlášení uvedli, že to udělali...

Výběr článků

Načítám