Hlavní obsah

Hádka v ČSSD: Škromach obvinil Dienstbiera ze snahy rozbít stranu

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ČSSD to opět pořádně vře. Tentokrát kvůli výzvě „Nebuďme mlčící většinou!“, mezi jejímiž signatáři je i místopředseda sociální demokracie Jiří Dienstbier. Autoři apelu tvrdí, že v ČSSD chřadne demokracie. Akce rozzuřila dalšího místopředsedu strany Zdeňka Škromacha. Soudí, že jde o urážku poctivých členů strany. A vyslovil dokonce podezření, že může jít o pokus ČSSD rozbít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Článek

Výzva tvrdí, že v sociální demokracii je na jedné straně rozčarovaná členská základna a na té druhé několik desítek lidí, kteří drží v ruce otěže moci. „A mezi naším vedením a až tak příliš často mlčící členskou základnou leží, bohužel, hluboký příkop. Demokracie nám tak v naší straně chřadne!“ píše se v textu.

Následuje kritika způsobu svolávání stranických konferencí, kam prý míří jen spolehliví straníci volící kandidáty dohodnuté v kuloárech.

„Naše strana se nám tak na úrovni obvodů, okresů a krajů nemilosrdně oligarchizuje,“ soudí autoři výzvy, kteří míní, že situace v ČSSD je tak pouze formálně zcela demokratická. V dokumentu zaznívá požadavek na zavedení primárek na všech úrovních ČSSD, což má omezit vliv kmotrů. „Vraťme demokracii zpět do naší strany!“ uzavírá výzva.

Sobotka nabídl dialog

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na svém Facebooku označil text výzvy za celkově zajímavý. „Rád se s jejími autory v krátké době sejdu,“ napsal. „V Lidovém domě tedy není k takové debatě potřeba vylamovat dveře, jsou otevřené. To myslím ví i jeden ze signatářů výzvy Jiří Dienstbier, který je místopředsedou strany, tedy součástí vedení zvoleného demokratickým sjezdem,“ doplnil Sobotka.

Samotný Dienstbier v následné debatě na sociální síti napsal, že výzva míří do řad pražské ČSSD. „Trochu živé vody do stojatých pražských vod,“ uvedl.

Chcete ČSSD rozbít, rozzlobil se Škromach

Škromach ale v reakci poukázal, že takové upřesnění výzva uveřejněná na Sobotkově Facebooku vůbec neobsahuje. Originál textu, který je umístěn na speciálně vytvořeném webu zivasocdem.cz, ale oslovením směrem k členům pražské ČSSD začíná.

Následně Škromach začal Dienstbiera nemilosrdně cupovat. Prozradil přitom i zákulisní podrobnosti z utajeného jednání špiček ČSSD o prezidentském kandidátovi.

„Mimochodem, jak si mám vysvětlit vaši snahu maximálně omezit počet kandidátů na prezidenta doporučených politickým grémiem? Dokonce snahu jen o jediného stranického kandidáta?“ vzkázal Dienstbierovi. Zároveň odmítl, že se soc. dem. oligarchizuje. A vznesl obvinění z pokusu ČSSD rozbít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier

„ČSSD není dokonalá strana, ale určitě není tím, čím ji tady srážíte na kolena. Mám to chápat jako snahu o rozbití soc. dem.? To už tady přece v historii strany bylo. Že jsem od vás neslyšel ani slůvko na žádném politickém grémiu, předsednictvu či ústředním výkonném výboru. Urážíte naprostou většinu poctivých členů sociální demokracie, kteří tu dnešní naši pozici museli tvrdě odpracovat. Kde jste byl poslední léta?“ rozhorlil se Škromach, který navíc tvrdí, že autoři výzvy bojkotovali přímou volbu šéfa ČSSD.

Sobotka se snažil situaci uklidnit příspěvkem, že je ČSSD dost silná, aby zvládla podobnou vnitřní debatu. Škromach ale trval na svém. Soudí dokonce, že cílem je oslabit ČSSD před volbami. „Jednotná ČSSD je trnem v oku. Tak je potřeba vyvolat vnitřní konflikt a zavléct ČSSD do víru rozhádanosti. To si přece přejí všichni naši protivníci. A zdá se, že mnozí jsou ochotni se na tom podílet. Nakonec volby se blíží,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám