Hlavní obsah

Nebude-li více policistů, žádné zázraky nečekejte, vzkázal Lessy

Novinky, jas

Policejní prezident Petr Lessy ve středu představil priority a vize vedení sboru pro rok 2012. Mimo jiné zdůraznil, že bez navýšení počtu policistů se sotva podaří lépe objasňovat trestnou činnost. Stavy policistů jsou podle něj na hraně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Lessy konstatoval, že počty policistů aktuálně klesly "pod funkční minimum" na 38 900 lidí. Policejní šéf by si představoval, že by ve sboru mělo působit alespoň 40 309 lidí. Pozitiva vidí Lessy v tom, že se podařilo zastavit trend hromadných odchodů policistů.

Za svůj cíl pro rok 2012 považuje Lessy alespoň zachování takové úrovně bezpečnosti, jaké se podařilo dosáhnout loni. Pokud by se to nepodařilo naplnit, zvážil by podle svých slov osobní odpovědnost.

Od politiků Lessy očekává, že zajistí pro policii alespoň střednědobý výhled, na jehož základě bude možné zajistit fungování a další rozvoj policie. Varoval zejména před dalším krácením rozpočtu.

Ke zlepšení situace na silnicích přispěje podle policejního prezidenta i 20 nových vozů Volkswagen Passat, které budou nejen měřit rychlost a stíhat silniční piráty, ale budou vybaveny i nejmodernější technikou k odhalování kradených vozidel. Policistům se podle něj daří i prošetřování korupce a daňových úniků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám