Hlavní obsah

V dolní části Václavského náměstí nahradí od dubna auta pěší zóna

– Praha

Dolní část pražského Václavského náměstí se od 2. dubna stane pěší zónou. Ve středu to oznámil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Z Jindřišské se tak pro automobily stane slepá ulice.

Foto: Profimedia.cz

Z Václavského náměstí se v budoucnu autem do Jindřišské ulice nedostanete.

Článek

Řidiči již nebudou moci v dolní části náměstí nejen parkovat, ale ani projet Jindřišskou ulicí a dojet k nedaleké magistrále. Jindřišská bude nově u ústí na náměstí pro automobily uzavřena.

Plán pěší zóny připravoval dopravní výbor první městské části zhruba půl roku. Poté ho posvětili radní Prahy 1. Městská část si od změn slibuje zklidnění Václavského náměstí před jeho postupnou revitalizací.

Foto: ČTK

Nová pěší zóna na Václavském náměstí

"Do budoucna chceme zajistit to, aby na náměstí přijížděla pouze vozidla pro zásobování, rezidentů či vozidla firem, které mají podzemní parkoviště," odůvodnil rozhodnutí radních Lomecký s tím, že počítá s nevolí některých řidičů, dotčených hoteliérů či provozovatelů taxislužby.

Policisté budou v pohotovosti

Pěší zóna povede od spodní neprůjezdné části Václavského náměstí až nad tramvajové koleje, které spojují Vodičkovu a Jindřišskou ulici. Zavedení zóny si podle Lomeckého vyžádá jen jednoduchá dopravní opatření - osazení značek a v prvních dnech budou úsek kontrolovat policisté. Přestupky řidičů lze očekávat zejména u ústí Jindřišské ulice směrem k náměstí, kterým od dubna nebudou moci projet. Ve slepé ulici budou moci pouze zaparkovat.

Z dolní části náměstí pak zmizí zaparkovaná auta a prostory budou sloužit chodcům. Obyvatelům tamních domů s parkovacími kartami radnice zajistí náhradní parkovací prostory.

Změny budou i v okolí Staroměstské radnice

Dopravu a zejména pak parkování hodlá Praha 1 usměrnit také na Malém náměstí u Staroměstské radnice. Kdy by auta měla z této lokality zmizet, zatím ale ještě není jasné. Projekt dopravní výbor první městské části zatím připravuje.

I v letošním roce se pak bude konat akce Václavské náměstí bez aut. Řidiči se této lokalitě budou muset vyhnout pravidelně každou první neděli v měsíci. Projekt potrvá od března až do listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám