Hlavní obsah

Z těchhle uchazečů na Hrad si nevybereme, zní z KSČM

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzkaz Vladimíra Remka komunistům, že o kandidaturu na prezidenta neuvažuje, nechává členy strany klidné. Komunisté zdůrazňují, že se o jméně svého kandidáta budou bavit teprve v květnu. Do té doby nechtějí nic říct. Pravděpodobně by zatím ale nepodpořili nikoho z dosud potvrzených uchazečů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip, Jan Švejnar a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik se sešli v roce 2008

Článek

„Ze současných uváděných kandidátů by nedostal podporu ani jediný. Snad se podaří KSČM najít takového kandidáta, který by byl pro voliče a členy KSČM přijatelný,“ řekl Novinkám poslanec Pavel Hojda.

"Rovněž se hovořilo o generálu Vackovi, ten ale rozhodně řekl, že za současné politické situace by v žádném případě nekandidoval a domnívám se, že většina vhodných byť i vhodných nestranických kandidátů by za současného nevybíravého antikomunismu nechtěla kandidovat," dodal Hojda.

O možné podpoře komunistů některého ze současných kandidátů neuvažuje ani předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Zatím nepociťuji nějaký silný impuls, že zrovna ta nebo jiná osobnost by se mi ve funkci prezidenta líbila,“ řekl.

Stínový ministr financí a bývalý místopředseda KSČM Jiří Dolejš nechtěl předjímat. „Jména se budou probírat až na stranickém sjezdu v květnu,“ řekl Novinkám.

Remek prý neřekl definitivní ne

Stranický sjezd KSČM, na kterém by se mělo rozhodnout o kandidátovi, proběhne ve dnech 19. - 20. května. Podle poslance Josefa Šenfelda komunisté „zcela určitě postaví svého kandidáta“. Stejného názoru je i poslanec Petr Braný: „Já osobně kandidovat nebudu. Jsem názoru, že KSČM svého kandidáta postaví, tak jak to činila v minulosti, ať už to byla paní Stiborová, Karel Vymětal, Miroslav Kříženecký nebo Jana Bobošíková."

Rozhodování komunistů minulý týden ztížil Vladimír Remek, který byl dosud hodnocen jako nejpravděpodobnější možný uchazeč KSČM o Hrad, přestože uvnitř strany se podle dotázaných politiků žádná jména zatím neprobírala. Podle průzkumu společnosti Factum Invenio by ale Remkovi dala hlas čtyři procenta voličů. [celá zpráva] Novinkám Remek minulý týden popřel, že by o kandidatuře uvažoval. [celá zpráva]

„Vladimír Remek by byl z mého pohledu rozhodně vhodný,“ prohlásil o něm Pavel Hejda. Jiří Dolejš pak poznamenal, že první československý kosmonaut je stále ve hře. „Vladimír Remek řekl, že tato otázka pro něj není aktuální, čili neřekl definitivně ne,“ řekl Dolejš.

Šéf komunistů Vojtěch Filip později v reakci na výroky svých kolegů řekl Právu, že jde o spekulace. Opřel se hlavně do Dolejše. „Jsou to všechno spekulace, které nemají žádný základ v jednání orgánů KSČM. Zejména úvahy Jiřího Dolejše jsou výsledkem toho, že není v žádné funkci, a tedy se i on sám do spekulací pouští,“ sdělil Filip Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám