Hlavní obsah

Výpovědi pro porušení nemocenské požene ČSSD k Ústavnímu soudu

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soc. dem. vyslyšela volání odborářů a v březnu podá k Ústavnímu soudu stížnost na ustanovení, umožňující podat výpověď zaměstnanci, který porušil nemocenskou. Ve středu o tom informovali šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Poslanecký klub bude iniciovat tuto stížnost,“ informoval Sobotka ve středu na tiskové konferenci ve Sněmovně s tím, že jeho strana tak činí na základě iniciativy ČMKOS. Právníci soc. dem. nyní připraví příslušný podklad, během března pak plánuje soc. dem. doručit podání k Ústavnímu soudu (ÚS). Stížnost bude podle Sobotky otevřená, připojit se tak mohou i poslanci jiných politických stran.

Adekvátním trestem za porušení pravidel režimu na neschopence je podle lídra sociálních demokratů neposkytnutí výplaty nemocenské. „Vláda Petra Nečase prosadila nový výpovědní důvod, kdy nemocný zaměstnanec, jehož kontrola nezastihne doma mimo rozsah povolených vycházek, může být bez dalšího dokazování zaměstnavatelem okamžitě propuštěn ze zaměstnání. Ten samý nemocný je ovšem už za takové porušení postižen, a to odebráním nemocenské. Zavádí tak dvojitý trest za jediné pochybení,“ soudí Sobotka.

ČSSD se také nelíbí ustanovení, podle kterého musí odbory napříště sdružovat nejméně tři zaměstnance v pracovním poměru. Podle ČSSD by tak zaniklo právo odborově se sdružovat těm pracovníkům, kteří ve firmě působí na dohodu o provedení práce nebo na smlouvu o pracovní činnosti. I tato záležitost bude součástí ústavní stížnosti.

Není to poprvé, co se ČSSD obrací na ÚS. Opoziční strana si na zákony prosazené vládní koalicí stěžuje pravidelně. Například na počátku ledna poslanci soc. dem. podali návrh na zrušení 14 reformních zákonů, které Sněmovna loni v listopadu navzdory obstrukcím opozice schválila hlasy vládní koalice.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám