Hlavní obsah

Odměna za mrazy: Na konci týdne bude 12 stupňů, tentokrát nad nulou

Novinky, val

Tuhé mrazy z přelomu ledna a února jsou podle všeho nenávratně pryč. Druhá polovina tohoto pracovního týdne přinese teploty šplhající k deseti stupňům Celsia a také ranních mrazů bude postupně ubývat. Přestože obloha bude většinu času zatažená a očekávají se občasné přeháňky, podle Dagmar Honsové z Meteopressu není důvod k obavám z povodní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Druhá polovina pracovního týdne přinese výrazné oteplení, zároveň ale bude velká oblačnost. Měli bychom si přichystat deštníky a počítat se silnějším větrem,“ varovala Honsová. Zároveň ale utlumila obavy z intenzivních srážek, které by vedly k povodním.

Ve středu bude od rána převážně oblačno, přičemž oblačnost by měla během dne ubývat až na polojasno. Teploty odpoledne by měly vystoupit na 4 až 8 stupňů Celsia. „V Polabí a na jižní Moravě bude zřejmě ještě tepleji, 9 stupňů,“ řekla Honsová.

Čtvrteční ráno přinese teploty mezi 2 až -2 stupni. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi 5 až 9 stupni. Od rána by se ale měl rozfoukávat čerstvý vítr o intenzitě 30 km/h. „V nárazech musíme počítat s 15 metry za sekundu (54 km/h), to znamená, že naši pocitovou teplotu bude snižovat o dva stupně,“ dodala Honsová. Obloha by ve čtvrtek měla být zatažená s občasným deštěm a pršet by mělo i v horských oblastech.

Páteční den by měl být nejteplejší z celého týdne,“ uvedla Honsová. Teploty by odpoledne měly vystoupit na 8 až 12 stupňů Celsia, přičemž ranní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 1 stupněm.

O víkendu se mírně ochladí

O víkendu by se mělo mírně ochladit. V sobotu odpoledne se bude rtuť teploměru pohybovat v rozmezí mezi 4 až 8 stupni Celsia. Ranní teploty se dotknou bodu mrazu, přičemž by se měly nacházet v rozmezí 2 až -2 stupňů. „Přeháňky budou v sobotu od vyšších poloh sněhové, přičemž stále vanoucí čerstvý vítr může tvořit sněhové jazyky,“ upřesňuje meteoroložka.

Podobnou situaci lze očekávat také následující den. Teploty ale během neděle ještě mírně klesnou. V ranních minimech na 1 až -3 stupně, v odpoledních maximech na 3 až 7 stupňů.

„I celý příští týden to vypadá, že se nad sedm stupňů budeme dostávat. V ranních minimech při snížené oblačnosti mohou dosahovat teploty až na -7 stupňů, níž už bychom se ale dostat neměli,“ uzavřela Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám