Hlavní obsah

Většina nemocnic lékařům nepřidala

Právo, Václav Pergl

Zdravotnické odbory budou ve čtvrtek jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) o zvýšení platů ve zdravotnictví, k němuž se vláda zavázala zhruba před rokem. Stěžují si, že většina zdravotníků přidáno nedostala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Odboráři a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) si v úterý kvůli platům pořádně vjeli do vlasů. Zatímco ministr tvrdí, že na zvýšení platů nemocnice v úhradové vyhlášce, podle níž jsou nemocnice za odvedenou péči o pacienty placeny, peníze dostaly, odbory tvrdí, že je tomu přesně naopak. A požadují, aby Heger vyhlášku přehodnotil.

„Každá strana má svoje závěry a svoje čísla. Chceme, aby se do toho vložil pan premiér a aby se čísla přepočítala odborníky,“ prohlásila v úterý po jednání 120 odborových zástupců z celé ČR předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Heger nařídil ve svých přímo řízených organizacích, tj. hlavně ve fakultních nemocnicích, aby platy byly zvýšeny o 6,25 %. Podle jeho slov se tak stalo.

„My jsme udělali dotazníkovou akci a ukázalo se, že ze 124 menších nemocnic přidala pouze jedna svým zaměstnancům. Kraje ani soukromé nemocnice na přidání peníze nemají,“ prohlásila Žitníková.

Uvedla, že vyzvou odboráře, aby se obrátili na ministerstvo zdravotnictví s tím, aby jim ukázalo, kde konkrétně v jejich nemocnici ty peníze v úhradové vyhlášce jsou a jak se mají dostat k lidem.

„Pokud se neprokáže, že peníze v úhradové vyhlášce jsou, požadujeme, aby ministr z toho vyvodil osobní odpovědnost. Chceme proto jednat s premiérem, aby vláda svůj slib na navýšení platů zdravotníkům o 6,25 % v tomto roce, splnila. Všechna jednání chceme mít uzavřena do 30. dubna,“ řekla Žitníková.

Nazvali ho lhářem

Že jednání ministra s odbory bylo skutečně vypjaté, o tom svědčí i fakt, že odboráři osočili ministra, že je lhář, protože prý věděl už loni při podpisu memoranda, které má navýšení platů zajistit, že ho nenaplní.

Heger to ale odmítl s tím, že při podpisu všichni aktéři věděli, „že to naplnění se bude muset odpracovat“. Ke slovům lhář se odmítl vyjádřit. Podle jeho slov v úhradové vyhlášce peníze na navýšení platů jsou.

„Zaměstnavatelé podle vyhlášky peníze dostali. Jednejte s nimi. Ministerstvo nemůže vést kolektivní vyjednávání o platech v každé nemocnici,“ shrnul Heger.

O případných protestních akcích by odbory rozhodly zřejmě až po jednání s premiérem, nebo dokonce po 30. dubnu, kdy by mělo být jasno, zda se vytvoří podmínky pro přidání všem zdravotníkům nebo ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám