Hlavní obsah

Dobeš chystá další osvětu o korupci, projekt má stát desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo školství chystá další stomiliónový projekt se spoluúčastí médií. Podle internetového deníku Insider plánuje úřad s podporou EU program protikorupční osvěty za 150 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

V jeho rámci má mimo jiné vzniknout televizní seriál o korupci nebo být vyškoleno 4000 pracovníků, kteří by v regionech radili, jak korupci rozpoznat a oznámit. S podobnými projekty, kdy velká část peněz měla jít do médií, přitom přišlo ministerstvo vedené Josefem Dobešem (VV) už nedávno a čelilo kvůli tomu kritice.

Projekt s názvem Komkor (Komunikace korupce) by měl být podle navrhovaného plánu spuštěn v květnu, píše Insider. Největší část rozpočtu, 80 miliónů korun, má jít z větší části na natočení televizního seriálu s pracovním názvem Krotitelé korupce.

"Vzhledem k vysoké sledovanosti seriálu Expozitura nelze vyloučit ani zvýšený zájem diváků o reálné příběhy osob, které se s problematikou korupce setkaly," cituje Insider z návrhu projektu. Některá z televizí má také vyrobit 20 dvouminutových poučných pořadů; jejich audio verzi odvysílá Český rozhlas.

Za dalších 35 miliónů korun by měli být proškoleni úředníci a podnikatelé, aby věděli, jak správně postupovat proti korupci. Ohledně odhalování a oznamování korupce by podle plánu mělo občanům radit na 4000 zaměstnanců lokálních vzdělávacích center. Dalších 27 milionů korun půjde na zaplacení odborníků z ministerstva, kteří projekt povedou a připraví protikorupční metodiku.

Jiné projekty již v Evropě narazily

Plán musí posvětit vedení ministerstva. Peníze na projekt by měly jít z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, s jehož čerpáním má úřad problémy. Kvůli chybám v zadávání veřejných zakázek pozastavila Evropská komise vyplácení dotací za 1,2 miliardy korun a hrozí i zastavení celého projektu. Z něj má ČR šanci získat až 53 miliard korun.

S podobnými projekty jako KomKor, kdy byla velká částí rozpočtu určená médiím, přitom Dobeš u komise už narazil. Komisařům se nelíbily projekty OKNO (Obecné kompetence našim občanům) za půl miliardy korun a SPORT za 650 miliónů Kč. SPORT již Dobeš zastavil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám