Hlavní obsah

John svolal schůzi výboru o kontrolách žalobců, skončila fiaskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Úterní jednání sněmovního bezpečnostního výboru ohledně kontroly na pražském státním zastupitelství žádný posun nepřineslo. Výsledkem je dohoda, že ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se v rámci svých kompetencí pokusí poslancům zodpovědět písemné dotazy. Zatímco podle ministra bylo svolání jednání motivováno politickými tlaky, šéf výboru Radek John (VV) tvrdí, že o žádný mocenský boj nejde.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) s šéfem výboru Radkem Johnem (VV). V popředí František Bublan (ČSSD)

Článek

Pospíšil, který na rozdíl od pozvaných žalobců dorazil, poslancům vysvětloval, jakým postupem lze získat od státního zastupitelství informace. Několikrát se obrátil přímo na Johna, například s výzvou, aby veřejně sdělil, v čem se Vrchní státní zastupitelství v Praze, které prověrku provádí, dopustilo nezákonnosti. Pokud podřízené státní zastupitelství s kontrolou nesouhlasí, může požádat o dohled nad dohledem, podotkl ministr. Doporučil Johnovi, aby si prostudoval příslušnou vyhlášku.

John se naopak podivil nad tím, že pověřený vrchní státní zástupce Stanislav Mečl vystoupil v debatním pořadu České televize, ale pozvání na jednání výboru nepřijal. Mečl by prý nedostával jiné otázky, než na které odpovídal v televizi.

Oč při kontrole běží
Kontrola na městském státním zastupitelství se zaměřuje na korupční trestní kauzy, případy týkající se veřejných zakázek, zneužití pravomoci či legalizování výnosů z trestné činnosti. Prověřují se ukončené i otevřené kauzy hlavně z předchozích dvou let.

"Není to mocenská půtka. Mám pět zcela konkrétních věcí, kdy byl podle městského státního zastupitelství porušen zákon," řekl novinářům po jednání výboru John. Jde podle něho o to, aby žádná ze stran sporu nepoužívala prostředky za hranou zákona.

S tím nesouhlasil ministr. "Nenapadá mě jiná důvodnost tohoto setkání než ta, že šlo o politické jednání," řekl novinářům ministr.

Opoziční poslanci neváhali v kuloárech zhodnotit zasedání jako "trapnost".

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobci na Johnem svolaný výbor nepřijdou

Poslanci v úterý na mimořádném jednání sněmovního bezpečnostního výboru mají probírat nedávnou hloubkovou prověrku, kterou nařídil dočasně pověřený pražský...

Výběr článků

Načítám