Hlavní obsah

Policie prověřuje dvě udání ohledně Klausovy milosti

Detektivové z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality prověřují dvě udání na to, že za stamiliónovou zpronevěru odsouzený podnikatel Tomáš Malina dostal od prezidenta Václava Klause odklad nástupu do vězení za velmi podivných okolností. Blízký přítel zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka si pardon údajně nechal zařídit.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Podle anonymů, které přišly na státní zastupitelství ještě před rozhodnutím Hradu, má prý Malina zmanipulované zdravotní posudky a pardon mu u hlavy státu za úplatu zařizoval společný známý. Uvedl to server týden.cz.

„Prověřujeme nějaké udání ohledně okolností udělení prezidentských milostí, nic podrobnějšího ale nemohu sdělit,“ řekl serveru mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Za vyjednáním odkladu nástupu trestu podle jednoho z udání stojí Klausův osobní přítel Václav Petr ze společnosti Erpet.

Malina byl odsouzen za zpronevěru, za stamiliónový podvod s pohonnými hmotami dostal pětiletý trest. Klaus zatím rozhodl o odkladu nástupu do vězení, o milosti rozhodne až na základě dalšího vývoje jeho zdravotního stavu. Podle vězeňské služby je ale Malinův zdravotní stav dobrý a měl by nastoupit do vězení.

Mrázkova parta budí na Hradě soucit

Malina, který podle Týdne.cz nabyl závratné jmění na obchodování s palivy a zbohatl na kšeftech se Setuzou Tomáše Pitra, respektive STZ, není jediným člověkem z okruhu Františka Mrázka, který by dostal prezidentský pardon. Klaus podle Mf Dnes udělil milosti dalším čtyřem lidem, kteří patřili do okruhu přátel či známých Mrázka a Pitra. Jde o Karla Steinigera, Miroslavu Pragerovou, Jarmilu Morávkovou a Jana Kondlera. Všichni dostali milost poté, co se dopustili převážně daňových a úvěrových podvodů, a u všech se dá najít spojení právě na Mrázka a Pitra.

Například Pitrův obchodní partner Karel Steiniger se díky hlavě státu vyhnul vězení, protože ho sužovala rakovina jater. K prověření lékařských posudků tehdy nabádal soudce i žalobce. Nakonec je prověřil čas: od milosti uplynulo sedm let a ukázalo se, že smrtelné onemocnění nemusí mít pokaždé fatální následky, poznamenal server.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám