Hlavní obsah

Arnika protestovala proti redukci informací o znečišťování

Praha

Kolem stovky pohlednic se vzkazy občanů, kteří si přejí mít informace o toxických látkách vypouštěných do životního prostředí, v pondělí odevzdali ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kubovi (ODS) v jeho úřadě aktivisté ekologického sdružení Arnika. Ministr je převzal osobně a ujistil aktivisty, že o tom, co by měl Integrovaný registr znečišťování (IRZ) obsahovat, se vedou odborné diskuse.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr Kuba ujistil, že k tématu se vede odborná diskuze

Článek

Pohlednice mohli lidé vyplňovat na odpoledním happeningu na pražském náměstí Republiky, kde jim aktivisté kromě pohlednic rozdávali balónky symbolizující údajné tři miliardy korun, které chce ministerstvo zeštíhlením IRZ ušetřit. Tyto „bubliny“ ministerstva mohli lidé symbolicky nechat prasknout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražské náměstí Republiky se v pondělí hemžilo balónky a bublinami.

Tvrzení ministerstva, že by škrty v registru ušetřily tři miliardy, považují aktivisté za nadnesené a podotýkají, že ho zpochybňují i ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí. Škrty by ale rozhodně omezily právo veřejnosti na informace o vypouštěných toxických látkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kromě bublin ale lidé věnovali ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kubovi také několik řádků na pohlednicích.

Sdružení Arnika připomíná, že už letos v lednu byl počet látek ohlašovaných v odpadech snížen ze 72 na 26. Nyní by měly zmizet i informace od největších znečišťovatelů rakovinotvornými zplodinami a látkami ovlivňujícími hormonální soustavu. Z registru by mohla vypadnout více než polovina nynějších údajů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Neobvyklý protest měl upozornit, že úspory ve výši tří miliard, jimiž ministerstvo odůvodňuje okleštění registrů jedů, jsou dosti nadnesené.

Aktivisté Arniky tvrdí, že mají na své straně 97 zahraničních nevládních organizací z 37 zemí světa a 140 českých starostů a zastupitelů, kteří podepsali petici Budoucnost bez jedů.

Uvedli také, že ve středu 22. února sdružení pořádá pracovní schůzku zástupců ministerstev, krajů, Svazu chemického průmyslu a průmyslových podniků, na které bude prosazovat zájmy veřejnosti nadále dostávat informace o toxických látkách vypouštěných do životního prostředí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Občané vypouštěli bybliny po stovkách, aby je nechali okamžitě splasknout, na znamení toho, že i ministrova bublina v podobě tří miliard brzy praskne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nešlo jen o zábavu - lidé protestovali z obavy, že o výskytu rakovinotvorných látek v ovzduší by se v budoucnu nemuseli vůbec dovědět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Balónkového draka s veskrze popsaným ocasem si ministr Kuba přišel osobně vyzvednout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pohlednice se ministrovi líbily.

Reklama

Výběr článků

Načítám