Hlavní obsah

Akreditaci nám můžete prodloužit, vzkazují Dobešovi plzeňská práva

Právo, Novinky, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňská právnická fakulta údajně může získat od ministerstva školství prodloužení akreditace na klíčový magisterský obor. A to přes nesouhlasné stanovisko akreditační komise. Podle děkana Jana Paulyho to vyplývá z fakultou vypracované analýzy, kterou Západočeská univerzita v pondělí elektronicky přeposlala zmíněnému ministerstvu. Materiál má šestadvacet stran a řadu příloh.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

„Součástí našeho vyjádření ke stanovisku akreditační komise je právní rozbor, jak dále postupovat. A z něho vyplývá, že ministerstvo může rozhodnout ve prospěch školy, prodloužit nám akreditaci,“ řekl Právu Pauly. Pokud by ministerstvo respektovalo verdikt komise, škola s osmnácti sty studenty pravděpodobně zanikne. Konečné rozhodnutí ministerstva se dá očekávat v první třetině března.

Komise fakultě akreditaci neprodloužila především kvůli personálním problémům a nedostatečné vědecké a publikační činnosti. „Detailní rozbor stanoviska akreditační komise ukazuje, že fakulta splňuje všechny standardy, které komise publikuje,“ uvedl děkan. Komise ale podle něj stanovila plzeňským právům další nadstandardní podmínky, které neuplatňuje u jiných vysokých škol.

Proti rozhodnutí komise už třikrát v Plzni protestovali studenti. Příští mítink plánují v Praze přímo před budovou ministerstva školství.

Kauzy odnětí akreditace využil ministr školství Josef Dobeš (VV) ke kritice šéfky Akreditační komise Vladimíry Dvořákové, protože se mu nelíbilo, že nejprve o rozhodnutí informovala veřejnost, a až poté vedení ZČU. Dvořáková se hájila s tím, že se jí nepodařilo rektorku kontaktovat, a kromě toho je její povinností informace zveřejňovat.

Dvořáková je ale v nemilosti dlouhodobě. Dobeš se netají záměrem nezávislou Akreditační komisi rozpustit a její pravomoci předat orgánu kontrolovanému státní správou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám