Hlavní obsah

Poslanec chce zapsat Zlatou solnou stezku na seznam památek UNESCO

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Jihočeský poslanec Jan Bauer (ODS) usiluje o zapsání šumavské Zlaté solné stezky na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Je přesvědčen, že by o tom měli začít diskutovat politici na české i bavorské straně hranic.

Foto: Profimedia.cz

Solnou stezku a její historii zkoumá muzeum v Prachaticích

Článek

„Zlatá stezka byla po mnoho století významnou obchodní a hlavně kulturní spojnicí mezi Čechy a Podunajím a na české i bavorské straně hranic ji lemují historicky cenná města a obce. Jsem přesvědčen, že značka UNESCO by pomohla přilákat turisty a pomohla rozvoji celého česko-bavorského příhraničního regionu,“ shrnul Bauer Právu důvody, proč by se měla stezka dostat na seznam UNESCO. Připomněl, že Česká republika má zatím na tomto seznamu dvanáct položek.

Poslanec už o možném zápisu neformálně loni na podzim diskutoval se zástupci UNESCO v Paříži. Návrh také konzultoval i s představiteli bavorských obcí v okrese Freyung-Grafenau, kteří ho vnímají jednoznačně pozitivně. Připustil, že příprava a podání žádosti je pochopitelně složitý proces a vyžaduje delší čas.

Je však přesvědčen, že by regionální zástupci v Jihočeském a Západočeském kraji měli tuto možnost zvážit a začít ji aktivně prosazovat ve spolupráci s bavorskými partnery.

„Určitě to není od věci, než ale oficiální návrh vznikne, je třeba mít zcela jasno, zda odpovídá všem náležitostem. Pokud vím, Jihočeské i Prachatické muzeum se této problematice zlaté solné stezky věnují už řadu let a vydaly několik publikací, které její historický význam potvrzují,“ reagoval na poslancův záměr 1. náměstek jihočeského hejtmana František Štangl (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám