Hlavní obsah

Šéf NKÚ Dohnal ve funkci skončil, rozsudek je pravomocný

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, jfk, luk, ada, nig, jov

Městský soud v Praze v pondělí potvrdil podmíněný trest pro šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala. Potrestán byl za zneužití pravomoci úřední osoby, neboť v roce 2010 neposkytl poslancům podklady pro audit hospodaření úřadu. Podle zákona by tak měl Dohnal v čele úřadu skončit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Obvodní soud loni uložil Dohnalovi osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců. Tento verdikt odvolací soud v pondělí stvrdil.

Dohnal dostal podle obžaloby na konci roku 2010 oznámení o tom, že kontrolní výbor Poslanecké sněmovny zahájil prověrku úřadu. Poslanci ho zároveň požádali o součinnost při auditu a o předložení dokumentů, které jsou podle nich pro jejich práci nutné. Dohnal požadavek odmítl, přestože již za stejné jednání dostal dříve padesátitisícovou pokutu. Protože je jako šéf NKÚ zodpovědný za jeho hospodaření, chtěl podle žalobců zabránit kontrole a vyhnout se postihu za případné chyby.

Snaha o kontrolu NKÚ je legitimní

Podle předsedy senátu Městského soudu v Praze Bohuslava Horkého nelze přistoupit na argumentaci Dohnalových obhájců, že poslanci neměli pravomoc kontrolovat hospodaření NKÚ. „Kontrola měla být zaměřena striktně nikoli na postavení NKÚ z hlediska jejího pověření vykonávat kontrolu, ale z pohledu, jak nakládá s majetkem státu,“ vysvětlil Horký. Dohnal byl podle něj v „dvojjediné roli šéfa kontrolního orgánu, ale i úředníka, který hospodaří se státními prostředky“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal v soudní síni

Toho si podle soudního senátu musel být vědom. „Všechny úřady musí být podrobeny příslušné kontrole z hlediska nakládání s prostředky České republiky,“ uvedl Horký.

Pokud pak Dohnal odmítl kontrolu hospodaření umožnit, naplnil podle soudu v přímém úmyslu skutkovou podstatu zneužití pravomoci úřední osoby.

Dohnalův advokát: Skončila nezávislost NKÚ

Právní zástupce Františka Dohnala Jan Lžičař nad verdiktem kroutil hlavou. V ústním odůvodnění se totiž soud vůbec nevypořádal s námitkami, na jejichž základě právníci stavěli odvolání. Podle nich totiž Sněmovna požádala o kontrolu s poukazem na její kontrolní řád, který však není ve Sbírce zákonů a nemá mít na vnější instituce žádný vliv. Právě kvůli tomu nemohl Dohnal vyhovět poslancům v žádosti, aby zkontrolovali vlastního kontrolora. Právníka tedy bude zajímat písemné odůvodnění soudu.

„Je to kompetenční spor. Pro právníka učebnicový případ, v zákoně nejsou přesná pravidla, za jakých okolností má prezident NKÚ předkládat materiály poslancům ke kontrole. On jim něco dává, ale ne všechno,“ sdělil Novinkám advokát Václav Vlk, který se rovněž podílel na Dohnalově obhajobě.

Zdůraznil, že z jeho iniciativy jednají soudy o tom, jaké vlastně jsou pravomoci prezidenta NKÚ ve vztahu k parlamentu, ale ty zatím nijak nerozhodly. „Nikdo neví, jaké ty pravomoci jsou, ale městský soud už to asi ví,“ podivoval se Vlk.

O motivaci městského soudu nechtěl spekulovat, ale jedno je podle něj jisté: „Skončila nezávislost NKÚ, stal se podřízeným Poslanecké sněmovně.“ Advokáti nyní zvažují dovolání k Nejvyššímu soudu, nicméně Dohnal už svou funkci zpět zřejmě nedostane, protože bude obsazená. Dohnal v minulosti tvrdil, že kauzy proti němu jsou vykonstruované politiky, protože v roli prezidenta odmítal podlehnout jejich tlakům usilujícím o dosazování jejich lidí do vedení úřadu.

Obžaloba žádala přísnější trest

Obhájce Lžičař se na posledním stání snažil soud dokonce přesvědčit, že prezident NKÚ není ze zákona úřední osobou, protože úřad není v právním slova smyslu orgánem veřejné moci. „Nedisponuje exekutivními pravomocemi, nemá právo ukládat sankce, jen podává podněty k jednání dalších orgánů,“ argumentoval Lžičař.

Kromě těchto námitek neuznal soud ani argumentaci státní zástupkyně. Ta žádala pro Dohnala přísnější potrestání s odkazem na to, že zamezením kontroly „způsobil stav, kdy instituce (kontrolní výbor Sněmovny) nemohla po určitou dobu plnit své úkoly“.

Podle soudu však nelze předjímat, že by Dohnal svým jednáním kryl nekalé praktiky při hospodaření NKÚ. Kontroly totiž neproběhly a tudíž nelze říct, jak by dopadly.

Možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu

Proti verdiktu je nyní možné podat pouze mimořádný opravný prostředek, kterým je dovolání k Nejvyššímu soudu.

Pondělní rozsudek je však pravomocný a zákon o NKÚ říká, že výkon funkce prezidenta úřadu končí mimo jiné právní mocí rozsudku, jímž byl odsouzen pro trestný čin. Dohnal v minulosti čelil i dalším kauzám.

Němcová: Post je třeba rychle obsadit

Šéfka Sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová Dohnalův konec na dotaz Práva komentovala: „Je žádoucí, aby tato pozice byla obsazena co nejdříve, to znamená, aby nebylo dlouho vakuum v čele NKÚ.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Podle Němcové by bylo žádoucí pokusit se najít jméno, které bude jednoznačně přijatelné pro koalici i opozici. Jak dodala, občanští demokraté zatím o Dohnalově nástupci nejednali.

Shoda je nutná, tvrdí opozice

Rovněž předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc míní, že Dohnalův nástupce by měl mít podporu napříč politickým spektrem a také veřejnosti. „Nepochybně je důležité, aby po období, kdy skutečně NKÚ neměl dobrou pověst a nebyl vnímán jako důvěryhodný, nastoupil do jeho čela člověk, který bude mít podporu politických stran i veřejnosti,“ uvedl Tejc. Navrhuje přitom hledat nového šéfa NKÚ mimo politické prostředí.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéfové poslaneckých klubů: vlevo Petr Gazdík (TOP 09 s STAN) a Jeroným Tejc (ČSSD)

Také šéf sněmovního kontrolního výboru a lídr komunistů Vojtěch Filip volá po dohodě na novém prezidentovi NKÚ. „Je třeba jednání zástupců všech pěti stran, které jsou součástí Sněmovny,“ sdělil.

Zákony je třeba ctít, okomentovala verdikt Peake

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) nechce komentovat rozhodnutí soudu, který znamená konec Dohnala ve funkci. „Je to finální druhoinstanční rozhodnutí,“ konstatovala.

Jak řekla Právu, NKÚ má být nezávislou institucí. „Nemá být nikomu odpovědný, ale zákony dodržovat musí. Pokud je někde porušen zákon, tak odpovědnost může být posouzena nezávislým soudem," dodala.

NKÚ nesmí být odkladištěm politiků, tvrdí Gazdík

Rozhodnutí soudu prý dalo za pravdu těm, kteří říkali, že Dohnal ve své funkci nemá co dělat. Tak okomentoval situaci šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Rádi bychom zahájili v koalici diskusi, kdo by měl Dohnala ve funkci nahradit,“ řekl Právu s tím, že podle představ TOP 09 by mělo jít o nezávislou renomovanou osobnost, která nebude podléhat jakémukoli vlivu politických stran. „Myslím, že NKÚ a především jeho kolegium by nemělo být odkladištěm bývalých politiků,“ poznamenal Gazdík.

Chronologie kauz kolem hospodaření NKÚ
2009
březen - Kolegium NKÚ, tedy vrcholný orgán úřadu, přijalo usnesení, v němž tvrdilo, že úřad vynakládá peníze nehospodárně. Sněmovní kontrolní výbor se následně rozhodl výhrady členů kolegia prověřit.
říjen - Kontrolní výbor sněmovny sestavil šestičlennou skupinu poslanců ke kontrole hospodaření NKÚ. Dohnal odmítl skupině poskytnout podklady.
2010
leden - Dohnal opět odmítl, aby NKÚ kontrolovali poslanci. Sněmovní kontrolní výbor mu za to udělil pokutu 50 000 korun, Dohnal ji v dubnu zaplatil.
duben - Policie obvinila Dohnala kvůli užívání luxusního bytu z porušení povinnosti při správě cizího majetku.
2011
březen - Policisté začali znovu stíhat Dohnala kvůli tomu, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ.
březen - Obvodní soud pro Prahu 7 nepravomocně zprostil Dohnala obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce Dohnala vinil z využívání nepřiměřeně luxusních bytů.
červen - Odvolací senát Městského soudu v Praze zrušil březnový rozsudek soudu pro Prahu 7. Soud se tak musí znovu zabývat Dohnalovým údajným porušením povinnosti při správě cizího majetku.
srpen - Za odmítnutí vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ uložil soud Dohnalovi osmiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu 18 měsíců. Rozsudek nebyl nepravomocný.
2012
únor - Odvolací Městský soud v Praze potvrdil rozsudek, který vynesl loni v srpnu Obvodní soud pro Prahu 7. Odsuzující verdikt je pravomocný, podle zákona o NKÚ proto Dohnal musí odejít. Verdikt by mohlo zvrátit pouze dovolání Nejvyššímu soudu
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Šéf NKÚ Dohnal dostal u soudu podmínku

Šéf nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal dostal v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 7 zatím nepravomocný trest osmi měsíců vězení podmíněný...

Výběr článků

Načítám