Hlavní obsah

Zeman trvá na odvolání pražského vrchního státního zástupce

Právo, Jakub Troníček

Šéf českých žalobců Pavel Zeman trvá na odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly. Toho se minulý týden zastal soud a vrátil ho do funkce, když říjnové rozhodnutí ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) o jeho prvním odvolání zrušil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Zeman, který odvolání Pospíšilovi navrhl, to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Dodal, že nový návrh ministrovi předkládat nebude, protože po aktuálním verdiktu soudu se původní návrh automaticky vrací na Pospíšilův stůl. Ten tak o věci bude muset rozhodovat znovu.

„Já prozatím mohu říci, že nemám jakkoli v úmyslu brát návrh zpět,“ řekl Zeman. Odmítl však přiblížit, zda důvody pro Rampulovo druhé odvolání nerozšíří. Původně šéfovi pražského vrchního zastupitelství vyčítal pochybení v některých citlivých kauzách nebo údajné průtahy ve spolupráci s dalšími úřady kvůli švýcarskému vyšetřování okolností privatizace Mostecké uhelné společnosti. [celá zpráva]

Rampula se proti svému odvolání bránil žalobou, které pražský městský soud v pátek vyhověl a vrátil tak odvolaného žalobce do funkce, kterou od té doby prozatímně zastával Zemanův náměstek Stanislav Mečl. [celá zpráva]

Zeman připustil, že vzájemné vztahy s Rampulou jsou sice napjaté, i tak ale prý budou schopni spolupracovat. „Věřím, že jsme profesionálové,“ prohlásil nejvyšší státní zástupce. K samotnému rozhodnutí soudu se nechtěl jakkoli vyjadřovat s tím, že zatím není známé jeho odůvodnění.

Zeman rovněž prohlásil, že je připraven zkontrolovat zákonnost hloubkové kontroly, kterou jím pověřený Mečl předminulý týden provedl na podřízeném Městském státním zastupitelství. Jeho šéfka Jana Hercegová se kvůli kontrole dostala s Mečlem do ostrého střetu.

Bublan: VV usilují o Pospíšilův post

Závěry případného překontrolování Mečlovy prověrky nechtěl Zeman v neděli jakkoli předjímat, už dříve nicméně svého spojence podpořil tvrzením, že akce, v jejímž rámci kontroloři odnesli na pětadvacet citlivých spisů s politickým podtextem, proběhla v souladu se zákonem.

Právě Mečlem nařízená prověrka je přitom předmětem ostrého sporu také uvnitř koalice. Předseda Věcí veřejných a šéf sněmovního bezpečnostního výboru Radek John kvůli ní svolal na úterý mimořádné jednání výboru, které ale například zástupci ODS bojkotují.

Podle bývalého ministra vnitra a poslance za ČSSD Františka Bublana využil John aktuální rozhodnutí soudu o Rampulovi k tomu, aby na svolaném jednání oslabil Pospíšilovu ministerskou pozici. Důvodem má podle Bublanova prohlášení v ČT být zájem Věcí veřejných o vedení justičního resortu, například kvůli tomu, aby mohly mít kontrolu nad některými citlivými kauzami.

John něco takového v tiskovém prohlášení odmítl a Bublanova slova označil za „pavlačový atak postrádající jakoukoli logiku“. „Nelze než ho zařadit do kategorie velmi hloupých pomluv, které bych od pana poslance Bublana rozhodně nečekal, a kterým nemůže soudný člověk s pamětí uvěřit,“ konstatoval John.

Dodal, že účelem svolání mimořádného jednání výboru je snaha posoudit zákonnost postupu obou stran sporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám