Hlavní obsah

Strany se jmény svých lidí na Hrad nespěchají, ČSSD posbírá podpisy

Novinky, rei

Kdo by měl nástupcem Václava Klause, jemuž příští rok skončí druhé prezidentské období, bylo v neděli v Partii televize Prima tématem debaty mezi vicepremiérkou Karolínou Peake (VV) a předsedou poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem. Špičky sociální demokracie ještě nevědí, zda jejich kandidátem bude nezávislá osobnost, anebo straník. Věci veřejné zvažují více jmen. Žádná strana na konečné rozhodnutí nespěchá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) s předsedou poslaneckého klubu ČSSD Jeronýmem Tejcem

Článek

„Přímá volba prezidenta byla schválena teprve před dvěma týdny,“ připomněla Peake s tím, že Věci veřejné budou muset nejprve změnit své stanovy, protože ty přímou volbu nezmiňují. Teprve potom budou VV vybírat kandidáta. „Není třeba spěchat,“ řekla vicepremiérka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Peake ukázala vysvědčení pro vládu. Špatné známky jsou podle ní lepší než to, že předchozím vládám nikdo žádné vysvědčení nevystavoval.

Dodala, že ve straně je zmiňováno více jmen možných kandidátů na Hrad. „Veřejnost bohužel kvůli nedůvěře ve stranickou politiku spíše upřednostňuje nestranické kandidáty,“ poznamenala Peake. Nevyloučila podporu VV ekonomovi Janu Švejnarovi. „Může se stát, že dáme jenom podporu jinému kandidátovi a sami nikoho nenominujeme,“ uzavřela.

Švejnar je také na seznamu špiček ČSSD. Vedení strany se v sobotu shodlo na tom, že sociální demokraté budou vybírat mezi ním jako nezávislým a straníkem, místopředsedou Jiřím Dienstbierem. „Definitivně jsme ještě nic neřekli,“ prohlásil na Primě Tejc. K poznámce, že Švejnar se ještě ke své kandidatuře nevyjádřil, doplnil, že to záleží na něm.

Foto: Právo

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc

ČSSD chce nechat mezi Švejnar a Dienstbierem vybrat své krajské zástupce i veřejnost, kterou zve na debaty v krajích, než v polovině května definitivně výběr posvětí vedení strany. Každopádně chce podle Tejce soc. dem. pro svého kandidáta sbírat podpisy v petiční akci a zajistit mu podporu mezi zákonodárci.

Ve hře o Hrad je tucet jmen.

Anketa

Upřednostníte na Hradě nezávislého kandidáta nebo straníka?
Člena strany
0,5 %
Nestraníka
93,7 %
Záleží na osobnosti
5,8 %
Celkem hlasovalo 14205 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám