Hlavní obsah

Stačí vám tužka a papír, vzkázalo Drábkovo ministerstvo úředníkům

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Problém s nefungujícími počítačovými aplikacemi nového systému výplaty sociálních dávek na úřadech práce (ÚP) se rozhodlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyřešit jako za dob krále Klacka. Nefunguje vám nový software? Pomozte si tužkou a sešity, vzkázali ministerští zoufalým pracovníkům úřadů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Právo má k dispozici dopis z letošního 26. ledna, ve kterém ředitel odboru koncepcí trhu práce na MPSV Štefan Duháň píše generálnímu řediteli Úřadu práce ČR Jiřímu Kubešovi, že kvůli nefunkčnosti softwaru pro vyřizování žádostí o povolení k zaměstnání cizinců mají pracovníci ÚP používat jen papír a tužku. A že má tuto informaci předat všem podřízeným ředitelům úřadů práce.

Pro případ, že by nebyla funkční aplikace Zaměstnanost – úloha 040, má pracovník ÚP „zaevidovat žádosti o povolení k zaměstnání do zvlášť určeného sešitu, přidělit každé žádosti číslo, žádosti zpracovat ve Wordu a přidělit vypracovanému rozhodnutí číslo podle pořadí evidence v sešitě“.

Žádosti se kupí v krabicích od banánů

Až aplikace začne fungovat, což se podle informací Právem oslovených pracovníků ÚP dosud nestalo, úředník „jako první zpracuje žádosti ze sešitu s dodržováním pořadí přidělených čísel a do poznámky v nové aplikaci uvede „zpracováno ve Wordu“ a napíše číslo, které bylo ve Wordu přidělené“.

„Sešity shromažďujeme v krabicích od banánů a čekáme, až aplikace budou fungovat a my začneme záznamy přenášet z papíru do počítače,“ řekla už ve čtvrtek Právu pracovnice jedné z poboček ÚP, která si kvůli obavám z postihu za informování novináře nepřála být jmenována.

Za příkazem zpřísnit podmínky pro zaměstnávání cizinců ze zemí mimo EU a neprodlužovat jejich pracovních povolení, který MPSV zdůvodnilo rostoucí nezaměstnaností a potřebou hájit místa hlavně pro občany ČR, mohou podle ní být právě i problémy se softwarem.

Ministr práce Jaromír Drábek už několikrát kritiku zaměstnanců úřadů práce odmítl s tím, že systém nekolabuje a je funkční. K odstranění nedostatků nového systému dávek se nicméně včera sešla komise odborů, MPSV a úřadu práce a dohodla se na dalším školení úředníků i na konkrétní úpravě počítačových programů. Do nejvytíženějších poboček úřadu práce by se také mohli přesunout další pracovníci.

Kubeša: situace se zklidňuje

„Situace na úřadech práce se zklidňuje, a to mezi lidmi i s počítačovými aplikacemi. Cíle, že by měl systém do konce března fungovat bez potíží, by se mělo dosáhnout,“ tvrdil po jednání šéf centrálního úřadu práce Kubeša.

Komise se v pátek sešla poprvé. Resort práce i odbory do ní vyslaly po sedmi svých zástupcích. Pracovní skupina jednala podle ČTK o třech oblastech – o analýze vytíženosti úředníků v pobočkách, harmonogramu odstraňování technických nedostatků počítačového systému a o vzdělávání.

Tým se dohodl na přezkoumání vytíženosti pracovníků při vyřizování agendy, která se týká nezaměstnanosti. Zatím úřad práce analyzoval vyplácení sociální pomoci. Podle výsledků už posílil úřady, kde se nejvíc dávek vyřizovalo, o 60 pracovníků. Komise stanovila podle Kubeši také „priority a pořadí“ úprav počítačového systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám