Hlavní obsah

Klaus váhá nad podpisem občanského zákoníku

Právo, Oldřich Danda

Prezident Václav Klaus má pochybnosti o novém občanském zákoníku, který má citelně změnit právní úpravu života v Česku. Lhůta k rozhodnutí o podpisu deset let připravovaného zákoníku o více než třech tisících paragrafech prezidentovi vyprší v pondělí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Prezident ale stále váhá, není rozhodnut, jestli kodex vrátí, nebo podepíše,“ řekl Právu Klausův tajemník Ladislav Jakl. Pokud se prezident rozhodne zákon vrátit Sněmovně, bude muset vládní koalice pro přehlasování veta sehnat 101 hlasů, což by pro vládu nicméně neměl být problém. Vážné výhrady nemá žádná z koaličních stran, které mají dohromady 114 hlasů.

Jakl nezpochybňuje, že autoři na zákoníku vykonali veliký kus práce, ale chybí mu, že odborníci i veřejnost o tak závažné změně dostatečně nediskutovali. „Největším problémem je, že chybí katalog dysfunkcí současného systému. Měl by nás někdo přesvědčit, že důvod, proč máme jít do tak velkého rizika, je ten, že současná právní úprava je neudržitelná a že z ní plyne mnoho neřešitelných problémů,“ řekl Jakl.

Monopol expertů?

Hradu také chybí, že právní experti dostatečně neidentifikovali dopady zákoníku a podle Jakla není vůbec jasné, jestli se zákoník zjednoduší a zpřístupní pro normální lidi. „Jde o to, jestli si právní experti jenom neutužili svůj monopol na výklad práva a nepřiblížili nás ke stavu, kdy bez advokáta či právníka nebudeme schopni vyjít ani z domu,“ uvedl Klausův tajemník.

Právní expertizy, které si nechal Hrad vypracovat, podle Jakla nejsou v názoru na nový kodex jednotné. „Někteří experti by zákoník vrátili, jiní tvrdí, že je nutné udělat tento krok a případné problémy řešit za pochodu,“ poznamenal Jakl.

Zákoník by měl platit od roku 2014 a měl by nahradit kodex, který byl přijat v roce 1964 a od té doby byl pouze novelizován. Zákoník se nelíbil levici, komunisté tvrdí, že zvýhodní vlastníky a movitější lidi. Ale když mohli soc. demokraté v Senátu, kde mají většinu, zákoník vrátit Sněmovně k přepracování, neučinili tak.

Větší důraz na osobnostní práva

Zákon klade větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy a ponechává více prostoru pro dohodu stran. Novými pravidly se bude řídit například dědictví, norma umožní třeba bez problémů věnovat umělecké dílo galerii. Bude možné si osvojit i zletilou osobu. Větší právní ochranu získala zvířata, zákoník o nich říká, že „mají zvláštní význam a hodnotu již jako smysly nadaný živý tvor“.

Větší oporu pro výchovu by měli dostat rodiče, ti budou mít právo usměrňovat dítě za pomoci přiměřených výchovných opatření a dítě se jim bude muset podřídit.

Děti nepůjde umístit do dětských domovů na dobu neurčitou, ale maximálně na tři roky. Potom bude muset soud znovu rozhodnout.

Majitelé nemovitostí budou moci navrhovat zvýšení nájemného v bytech jednou za rok a jen do výše, která nepřekročí 20 procent za tři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám