Hlavní obsah

Tání může spustit ledové povodně, varují meteorologové

V souvislosti s očekávaným oteplením se podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mohou lokálně objevit takzvané ledové povodně, které na řekách způsobují plovoucí kry. Větší problémy v povodí řek se však neočekávají.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Aktuálně podstatnější tání sněhu hrozí v oblastech asi pod 500 metrů nad mořem, kde jsou ale zásoby sněhu málo významné. Vzhledem k tomu, že neočekáváme významnější srážky během následujících několika dnů, neočekáváme ani významný nárůst průtoků řek," uvedl v pátek mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Vodní hladina v uplynulých dnech stoupla například na řece Berounce, zvýšenou pozornost hydrologové věnují také Otavě nebo Jizeře u Železného Brodu. Problematický je tradičně také úsek mezi Kadaní a Kláštercem nad Ohří.

Podprůměrné průtoky

V porovnání s dlouhodobými únorovými hodnotami jsou ale aktuální průtoky řek stále podprůměrné. Podle vedoucího oddělení hydrologie na pražské pobočce ČHMÚ Tomáše Fryče ale mohou problémy na tocích způsobit zejména plovoucí kusy ledů, které mohou ucpat koryto řeky a způsobit lokální záplavy.

Kterých lokalit by se ledové povodně mohly týkat, je ale podle něj jen těžko předvídatelné. "Asi podobně jako v létě předpovídání přívalových srážek," dodal Fryč. Podle Dvořáka je zatím většina vodních toků v úsecích s volnou hladinou a nižší rychlostí vody stále souvisle zamrzlá.

S dalším oteplením lze podle hydrologů předpokládat, že hladiny řek bude zvedat hlavně tající sníh. Poslední měření z počátku tohoto týdne ukázalo, že odhadované celkové množství sněhových zásob na území České republiky je asi 3,13 miliardy metrů krychlových, což představuje v průměru téměř 40 litrů na jeden metr čtvereční. Vyhodnocení sněhových zásob, tedy výšky sněhu a především jeho vodní hodnoty provádí ČHMÚ jednou týdně vždy k pondělnímu ránu. Největší objem vody ve sněhu zatím hlásí Krkonoše.

Sněhová pokrývka se vyskytuje v Česku prakticky na celém území. Sníh chybí pouze v nejnižších partiích jižní Moravy a v oblastech moravských úvalů. Podle předpovědí by mělo i nadále převládat oblačné počasí, s denními teplotami nad nulou. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám