Hlavní obsah

Výplatnice lékařů zůstaly beze změn, odboráři se chystají na Hegera s Nečasem

Novinky, val

Platy lékařů znovu nevzrostly, konstatovali odboráři poté, co se rozhodli vyčkat na vyplacení lednových výplat. Navýšení se dotklo pouze fakultních nemocnic a s tím se nehodlají smířit. Příští týden by se proto zástupci odborů měli setkat s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Poté možná přijdou další protestní akce.

Foto: Václav Pergl, Právo

Předseda LOK Martin Engel před sanitkou, která loni symbolizovala protestní akci Děkujeme, odcházíme

Článek

„Už teď máme informace, že k navýšení platů v krajských nemocnicích nedošlo vůbec nikde,“ sdělila Novinkám předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (OSZSP) Dagmar Žitníková.

Stejně reagoval také šéf Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel. „Zatím nemám zprávu, že by se to v nějakém jiném typu nemocnic vůbec vyplatilo,“ řekl a podotkl, že ani v zařízení řízených přímo ministerstvem neproběhlo navýšení v pořádku. „Ani tam to (navýšení) neproběhlo způsobem, na kterém jsme se domlouvali. Často proběhlo formou odměny, někde dokonce došlo na varianty vyplácení přes vedoucí zaměstnance, kteří budou peníze dělit,“ postěžoval si Engel Novinkám.

Po Hegerovi chtějí jít za Nečasem

Odboráře tak v příštích dnech čeká hned několik klíčových jednání. Jak nastínila Dagmar Žitníková, v úterý proběhne v Praze jednání, kterého se kromě zástupců odborářů z téměř všech českých nemocnic zúčastní také ministr zdravotnictví Leoš Heger.

„Pokud se nedohodneme s ministrem, budeme o tom jednat s premiérem. Žádáme jej o jednání už téměř třetí měsíc, a zatím s námi ještě nejednal,“ zdůraznila předsedkyně OSZSP a dodala, že na čtvrtek je naplánováno mimořádné jednání tripartity, kde by jedním z hlavních témat mělo být zdravotnictví.

„Po vyslechnutí ministra a stanovisek jednotlivých významných hráčů, kteří ovlivňují platy, se dohodneme na dalším postupu se zástupci jednotlivých odborových organizací,“ uvedla. Nevyloučila přitom možné protestní akce: „Bude záležet na tom, jak se k tomu postaví předsedové jednotlivých nemocnic a jak se k tomu postaví zaměstnanci.“

Ani Engel nechtěl předjímat případné protesty. „Zatím je to otevřené,“ řekl s tím, že o následných postupech se bude jednat na poradě předsedů LOK 27. února. Koncem loňského roku byla přitom ve hře například stížnost štrasburskému soudu a spekulovalo se o dalších protestních akcích lékařů.

Reklama

Výběr článků

Načítám