Hlavní obsah

Počasí dál blokuje dopravu, řidiče trápí sníh a vítr

Aktualizováno

Ani v pátek se příliš nezlepšila situace na silnicích, které se od středy potýkají s přívaly sněhu. V noci napadl další sníh. Páteční ráno je teplejší a v nížinách padá se sněhem i déšť, takže hrozí i ledovka, neboť voda na chladném povrchu namrzá. Na řadě míst ČR blokují silnice uvízlé kamióny, některé úseky v horských oblastech jsou neprůjezdné.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Článek

Jen se zvýšenou opatrností lze jezdit po silnicích ve Středočeském kraji. Na dálnicích D1 a D11 jsou zbytky rozbředlého sněhu, ovšem čerstvý sníh dál připadává. Ostatní rychlostní komunikace v kraji jsou mokré po chemickém ošetření. Bez omezení je sjízdná jen dálnice D8 z Prahy na Ústí nad Labem.

Sněžení hlásí většina středních Čech, viditelnost na silnicích tedy může být vlivem srážek snížena. Na dálnici D11 a pražském okruhu je podle silničářů třeba počítat i s nárazovým větrem.

Na Vysočině zůstávají kvůli závějím neprůjezdné tři silnice nižších tříd na Jihlavsku. Ostatní silnice jsou s velkou opatrností sjízdné. Kalamitní stav stále trvá, po ránu začalo opět sněžit. O dalším postupu rozhodne krizový štáb.

"Neprůjezdné úseky jsou mezi Novou Říší a Želetavou, Puklicemi a Petrovicemi a Stonařovem a Brtnicí," upřesnil dispečer krajských silničářů Jiří Hejnák. Silničářům se během noci v kraji podařilo obnovit provoz na většině ze čtyř desítek neprůjezdných silnic. Kolem 04:30 však začalo opět sněžit a situace se podle silničářů kvůli silnému větru začíná opět komplikovat.

Stále neprůjezdná zůstává železniční trať mezi Novým Městem na Moravě a Bystřicí nad Pernštejnem na Žďársku.

Harrachovem kamióny neprojedou

V Libereckém kraji přes noc přibyl další sníh. Nákladní auta kvůli němu opět neprojedou hraniční přechod do Polska v Harrachově a neprůjezdných od čtvrtka zůstává i několik silnic v horských částech kraje.

Podle dispečera přes noc v horských částech Libereckého kraje napadlo i přes 30 centimetrů sněhu. Uzavřená podle něj zůstává zhruba desítka úseků na silnicích nižších tříd.

V Harrachově se situace mírně zlepšila, i tak je ale stále průjezdný jen pro osobní auta a autobusy. "Někteří řidiči nákladních aut nepochopili, že je Harrachov zavřený, a na Harrachov jedou. Tím pádem asi čtyři kamióny uvízly, protože nerespektovaly značky," řekl dispečer Karel Novák. Odstavený kamion ráno stál i na silnici u Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Mezi Tanvaldem a Kořenovem je zavátá železniční trať mezi zastávkami Desná-Riedlova vila a Kořenov. Se zprůjezdněním se počítá až po poledni. Vlaky ráno nejezdí ani na železnici mezi Libercem a Frýdlantem.

Nový sníh napadl také v Královéhradeckém kraji. Kvůli závějím zůstává uzavřená silnice třetí třídy z Vrchlabí do Benecka. V Krkonoších leží na silnicích ve vyšších polohách vrstva sněhu silná až 15 centimetrů.

V Pardubickém kraji stále zůstává kvůli sněhu uzavřeno několik menších silnic. Během dopoledne se také přerušil kvůli uvízlým kamionům provoz na státní komunikaci I/11 přes Suchý vrch. Na Svitavsku nadále platí kalamitní stav.

Sněhová kalamita v Ústeckém kraji proti předchozím dvěma dnům polevila. Zavřené jsou jen tři silnice nižších tříd v Krušných horách, hlavně kvůli sněhu a silnému větru, který je zafoukal. Nového sněhu připadlo jen minimum.

V Karlovarském kraji začalo v noci opět sněžit, srážky postupně přecházely ve smíšené a k ránu zejména v nižších polohách přešlo sněžení v déšť. Na silnicích ale stále zůstává místy sníh a jejich povrch může namrzat. Řidiči musí věnovat jízdě zvýšenou pozornost.

V jižních Čechách  napadlo přes noc kolem deseti centimetrů na Jindřichohradecku. Navíc zde opět začal foukat nárazový vítr a na některých silnicích, zejména okolí Nové Bystřice, Studené a Dačic, se začaly opět tvořit sněhové jazyky. Právu to řekl dispečer jindřichohradecké správy a údržby silnic Vladimír Krafka. Opatrní by měli být i řidiči na Českobudějovicku a Prachaticku, kde přibylo kolem sedmi centimetrů sněhu a i když silničáři jezdí už od třetí ráno, v některých úsecích zejména na silnicích III. tříd, například na Novohradsku, je třeba jet s maximální pozorností.

„Venku teď máme kolem dvacítky vozidel a silnice jsou všechny průjezdné,“ komentoval ranní situaci dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Otakar Zich.

Sníh a vítr komplikují dopravu na Zlínsku

Silnice ve Zlínském kraji pokryl přes noc opět nový sníh. Sněhová nadílka trápí silničáře a motoristy v regionu od středy, místy napadlo i více než půl metru sněhu. Údržbu komunikací nadále ztěžuje vítr, kvůli němuž se tvoří závěje a sněhové jazyky. Některé vozovky mají kvůli přívalu sněhu výrazně zúžené průjezdní profily.

Nová vrstva sněhu pokryla silnice v Olomouckém kraji, vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V okolí Javorníka na Jesenicku a Kozlova a Potštátu na Olomoucku se tvoří sněhové jazyky. Silničáři na Konicku, kde byla ve čtvrtek sněhová kalamita, v noci zprůjezdnili poslední dva uzavřené úseky. Vyzývají ale k obezřetné jízdě.

V  nejvyšších moravskoslezských horách Jeseníkách se zvýšila po hustém sněžení hrozba pádu lavin. Tamní horští záchranáři ráno vyhlásili třetí lavinový stupeň z pětibodové stupnice. Znamená to značné lavinové nebezpečí.

Situace je lepší v Moravskoslezském kraji, všechny silnice jsou už průjezdné. Bez problému je možné dokonce projet i silnicí I/11 v Mostech u Jablunkova, kterou ještě ve čtvrtek odpoledne blokovaly stovky uvízlých kamionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám