Hlavní obsah

Zvýšení důchodu se muž nedočká, ačkoliv uspěl u Ústavního soudu

Karel Holubec, který v úterý uspěl u Ústavního soudu se stížností ohledně dorovnání svého důchodu, nemůže spoléhat na to, že by se mu nynější český důchod navýšil. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Viktorie Plívové nic takového z nálezu soudu nevyplývá. Plný český důchod by totiž byl nižší než součet částek, které důchodce v současnosti dostává od Česka a Slovenska.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu

Článek

Podle ministerstva měl Ústavní soud při svém rozhodování k případu nedostatek podkladů.

Z nálezu Ústavního soudu tedy pro pana K. H. (Holubce) neplyne žádné navýšení jeho současného důchodu, protože ČR v konečném výsledku nemá co dorovnávat
mluvčí MPSV Viktorie Plívová

Holubec obdržel za celoživotní práci důchod ve výši zhruba 3500 korun, tato částka však již byla valorizována a vedle ní důchodce dostává i slovenský důchod, upozornila mluvčí. Podle ní je součet slovenského důchodu přepočteného na českou měnu a českého dílčího důchodu podstatně vyšší, než kolik by činil důchod, který by Holubcovi přiznala ČR, a je také podstatně vyšší než průměrné české důchody.

"Z nálezu Ústavního soudu tedy pro pana K. H. (Holubce) neplyne žádné navýšení jeho současného důchodu, protože ČR v konečném výsledku nemá co dorovnávat," uvedla Plívová.

Podle mluvčí tato skutečnost jenom dokladuje složitost celé problematiky a svědčí o tom, že Ústavní soud rozhodoval v tak zásadní věci, ačkoli měl "evidentní nedostatek podkladů". "MPSV však může ujistit, že rozhodně nepřistoupí ke snížení úhrnného příjmu pana K. H., jak by také mohlo vyplývat z nálezu Ústavního soudu," dodala Plívová.

Rozdělení Československa bylo specifické

Ústavní soud v úterý na základě Holubcovy stížnosti rozhodl, že Česko by mělo dál dorovnávat svým občanům jejich nižší slovenské důchody. Česko loni kvůli názoru Soudního dvora EU přestalo lidem nová dorovnání přiznávat. Podle Ústavního soudu to však byla chyba. Soudní dvůr EU se prý dopustil excesu a nezohlednil specifické poměry vzniklé rozdělením Československa.

Podle Soudního dvora EU byla česká praxe, kterou předtím formoval právě Ústavní soud, diskriminační. Dorovnávací příspěvek Česko podmiňovalo českým občanstvím a trvalým pobytem, což prý znevýhodnilo ostatní obyvatele EU.

ÚS ale na své starší judikatuře trvá. Nadále by tak měli příspěvek dostávat Češi, kteří pracovali na Slovensku, případně v Čechách a na Moravě pro slovenské podniky, a splnili všechny stanovené podmínky. Je prý povinností Česka, aby pomocí dorovnávacího příspěvku dále upravilo svým občanům slovenské penze do té výše, na jakou by měli nárok v českém důchodovém systému.

Ministerstvo věc prověří

"MPSV nález Ústavního soudu a jeho možné dopady podrobí detailní analýze a zváží možnosti dalšího postupu, přihlédne přitom zejména k riziku miliardových nákladů v případě žalob ze strany jiných než českých občanů nebo jiných osob, které pracovaly na území společného státu," uvedla Plívová.

Průměrný slovenský starobní důchod činil na konci loňského roku 362 eur, v přepočtu 9095 korun. Český důchod k poslednímu prosinci dosáhl výše 10 552 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám