Hlavní obsah

Zaorálkův výrok o "gaunerovi" Bakalovi byl v pořádku, rozhodl soud

Praha

Podnikatel Zdeněk Bakala ve čtvrtek neuspěl u pražského městského soudu s návrhem na obnovu řízení, které vedl s místopředsedou ČSSD Lubomírem Zaorálkem. Ten podnikatele v souvislosti s kauzou bytů někdejší OKD přirovnal ke gaunerovi. Soud Bakalovu žalobu zamítl s tím, že loni v dubnu neuspěl ani u pražského vrchního soudu. Bakala požadoval náhradu 300 000 korun a omluvu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

Bakalův právní zástupce si ponechal lhůtu pro případné podání odvolání. Zaorálkův právník se práva odvolat vzdal.

Konflikt se týkal zhruba 45 000 bytů těžební OKD na severu Moravy. V současnosti je vlastní firma RPG Byty, dceřiná společnost RPG Industries SE, jejímž je Bakala spoluvlastníkem.

RPG Industries SE se k bytovému fondu dostala koupí společnosti Karbon Invest (KI), která byty získala při privatizaci v září 2004. Tehdy se mimo jiné zavázala byty při prodeji přednostně nabídnout dosavadním nájemníkům za netržní cenu. Nájemníci si je chtějí dlouhodobě odkoupit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek

Výroky, které se Bakaly dotkly, zazněly v říjnu 2008 na tiskové konferenci v Ostravě. Zaorálek tehdy kritizoval způsob, jakým se Bakala stará o bytový fond, především v reakci na předtím zveřejněné prohlášení, že se vlastník nechystá prodávat byty současným nájemníkům.

Zaorálek tvrdil, že Bakala prodej bytů nájemníkům slíbil, finančník to odmítl. "Pan Bakala se chová jako gauner," řekl tehdy místopředseda ČSSD.

Šlo o oprávněnou kritiku, rozhodl soud

Bakalův právník Jan Hrazdíra se městský soud snažil přesvědčit, že by nález rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR z konce dubna minulého roku mohl změnit dosavadní průběh sporu. Rozhodčí soud se zabýval převodem bytů OKD na RPG Byty. Konstatoval, že při něm nebyla porušena privatizační smlouva.

"Rozhodčí nález v žádném případě nemůže ovlivnit řízení, které zde probíhalo, a nemůže žádný příznivější následek pro žalobce přinést," prohlásil soudce Tomáš Novosad. Podle něho Bakala veřejně slíbil, že byty budou prodány nájemníkům, navíc své sliby následně popřel.

"Tady nešlo o porušení smluvních povinností jen, tady šlo o to, že ona společnost tehdy uváděla, že nejenom splní své smluvní povinnosti, ale že také zároveň preferuje to, aby byty byly nájemcům prodány," podotkl soudce.

Bakala podal na místopředsedu ČSSD v roce 2009 žalobu na ochranu osobnosti, protože podle něho výraz gauner vybočuje z pravidel slušného chování a je hrubě urážlivý. Novosad však již při prvním rozhodnutí v případu v květnu 2010 uvedl, že Zaorálkova slova měla pravdivý základ a "znaky kritiky oprávněné".

"Ukázalo se, že výroky mého klienta na chování pana Bakaly byly oprávněné," podotkl po jednání Zaorálkův právník Petr Topinka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám