Hlavní obsah

Autobus strhl v Krkonoších lavinu a zůstal uvězněn

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Dvojice lavin zatarasila ve čtvrtek okolo půl desáté ráno úsek silnice mezi krkonošským Spáleným Mlýnem a Malou Úpou. Podle silničářů laviny mezi sebou uvěznily autobus. Záchranáři cestující evakuovali, nyní se rolba snaží dostat skrz lavinu. Obec Malá Úpa zůstala kompletně odříznuta od světa.

Lavina v Malé ÚpěVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Máme informace, že mezi oběma lavinami uvízl autobus,“ sdělil náměstek ředitele silničářů Královéhradeckého kraje Petr Zima. Obec Malá Úpa v nadmořské výšce 1041 metrů se 130 stálými obyvateli a nezjištěným počtem prázdninových rekreantů se ocitla zcela odříznutá od světa.

Autobus lavinu sám strhl otřesy a hlukem, který dělal.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Autobus uvízl mezi dvěma lavinami.

Uvízl kolem sedmé hodiny, byli v něm čtyři cestující. Záchranáři je i s řidičem přepravili z odříznutého území pryč, autobus zůstal na místě. Kromě něj mezi lavinami zůstalo i jedno nákladní auto.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

První lavinou se během dopoledne pokoušela prokousat rolba. Obě laviny jsou asi padesát metrů dlouhé a na výšku mají tři metry. „Jelikož sníh s sebou strhl i stromy, bude práce trvat minimálně do pozdního odpoledne, samotná rolba na to nestačí, je potřeba ještě nasadit muže s motorovými pilami,“ řekl šofér rolby.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Silničáři se snaží protáhnout silnici skrz lavinu u Malé Úpy.

Uzavřeny jsou i další silnice

Silničáři z východních Čech museli kvůli přívalům dalšího sněhu načas uzavřít řadu okresních silnic především v okresech Trutnov a Jičín.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Příliš velké sousto?

„Další větší problém nastal dopoledne na silnici první třídy v úseku od Nové Paky na Horka, kde je kvůli navátému sněhu a nepřetržité chumelenici možný provoz pouze v jednom jízdním pruhu,“ informoval Zima. Královéhradečtí silničáři doposud nesáhli po mimořádném opatření - vyhlášení kalamitního stavu.

„Uvažovali jsme o tom v úterý večer, kdy se situace v Orlických horách a Krkonoších jevila jako kritická. Posléze jsme od toho upustili, přívaly sněhu se podařilo zvládnout. Situace se pochopitelně rychle mění, ale v současnosti se od kalamity spíš oddalujeme,“ podotkl Zima. Uzavřen pro kamióny ale zůstává hraniční přechod v Harrachově. Náchod je zatím průjezdný.

Reklama

Výběr článků

Načítám