Hlavní obsah

Sníh a nehody zavřely silnice v horách, problémy jsou i na dálnicích

Aktualizováno

Nepříznivé počasí po celý den komplikovalo dopravu na silnicích po celé zemi, doprava například zablokovala i dálnici D1. Se soumrakem se ale na mnoha místech počasí ještě zhoršilo a silničáři vyzývají řidiče, aby za volanty usedali jen v případě krajní nutnosti.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Jedno z havarovaných vozidel na 279. kilometru R35

Článek

Vážná je situace v Jizerských horách a v Krkonoších, kde kvůli množství sněhu nejsou některé silnice vůbec průjezdné. Například ta v Malé Úpě na Trutnovsku. Podobné je to mezi Rudníkem a Čistou. Silnice v okolí Vrchlabí a Benecka jsou sjízdné jen se sněhovými řetězy.

Na horách v Libereckém kraji napadlo během dne přes 20 centimetrů sněhu.

Ve večerních hodinách byla neprůjezdná například silnice I/10 u Desné na Jablonecku. Zablokoval ji vzpříčený kamión. Kolona aut podle informací na policejním webu stála i na silnicích II/293 a I/16 na výjezdu z obce Horka u Staré Paky na Semilsku.

Na Vysočině uvízly kamióny

Stále vážná je situace na dálnici D1. Třicetikilometrová kolona, kterou způsobila série nehod na 98. kilometru, se sice už rozjela, špatná viditelnost ale zpomaluje dopravu a místy se stále tvoří kolony.

Foto: Pro vacziik

Kolona na 81. kilometru D1 ve směru na Brno

Na Vysočině jsou stále sněhové přeháňky, silný vítr tvoří na vozovkách sněhové jazyky a závěje. Policisté od rána zaznamenali na území kraje kromě kolizí na dálnici D1 kolem osmi desítek dopravních nehod. Obešly se bez vážnějších zranění. Kvůli závějím a ledovce jsou úseky některých silnic nesjízdné, dopravu hlavně v kopcích komplikují uvízlé kamióny. [celá zpráva]

„Nehod neustále přibývá, v noci se situace nezlepší. Kdo opravdu nemusí, neměl by vyjíždět,“ řekla vpodvečer krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Během dne například havarovalo osm automobilů na příjezdu do Jihlavy od Pelhřimova. „Jedna osoba utrpěla zranění, kolona dosahovala několika set metrů,“ uvedla mluvčí. Neprůjezdná byla odpoledne silnice z Havlíčkova Brodu do Jihlavy. V délce tří kilometrů byl zastaven provoz mezi Hladovem a Dlouhou Brtnicí na Jihlavsku. Na silnici uvízlo asi 30 aut.

Na jihu Čech uvízly kamióny

Večer se prudce zhoršila situace také u Bechyně na Táborsku. Velmi silný vítr zafoukával silnice v obou směrech jak na Opařany, tak i na Sudoměřice. „Jsou zde uvízlé kamióny, pro ostatní jsou silnice sjízdné jen s velkými problémy,“ řekl Právu mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Nejhorší situace byla v Bechyni, Haškovcově Lhotě, Dobronicích u Bechyně, Ratajích, Stádlci a Opařanech. Problémy s větrem měli řidiči i u Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Série dopravních nehod zablokovala ve středu rychlostní komunikaci R35 mezi Olomoucí a Ostravou.

Stále je uzavřená po sérii nehod až 40 aut rychlostní silnice R35 v obou směrech v okolí Velkého Újezdu na Olomoucku. Doprava je odkloněna po okolních silnicích, hlavní tah mezi Olomoucí a Ostravou bude v místě nehod podle policie uzavřen nejméně do večera. Nehody se obešly bez vážnějších zranění. Kvůli hustému sněžení a nárazovému větru je úsek nesjízdný i v opačném směru.

Silnice R35 se změnila v zasněžené parkovištěVideo: HZS Olomouckého kraje

Přechod do Polska už třikrát uzavřen

Hraniční přechod v Náchodě do Polska byl pro kamióny  v 16:30 opět uzavřen. Důvodem byla pro kamióny nesjízdná silnice v Polsku. Policie nákladní auta v Česku odstavovala na obchvatu České Skalice. Přechod se opět otevřel v osm hodin večer.

Hraniční přechod do Polska v Náchodě byl kvůli silnému sněžení a nesjízdné silnici v Polsku uzavřen během dne již dvakrát. Dopolední uzavírka trvala čtyři hodiny a byla pro veškerou dopravu. Ve 13:00 se přechod na zhruba hodinu a půl uzavřel pouze pro kamióny.

Uzavřen pro kamiónovou dopravu je i přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku na hranicích s Německem.

Lidé odklízejí sníhVideo: Vladislav Prouza, Právo

Kvůli sněhu musely některé týmy zrušit sportovní utkání. Včas do Ostravy nepřijeli hokejisté Českých Budějovic. Odložil se i duel Olomouce a Hradce Králové.

Havárie u Svitav zastavila i basketbalistky Brna, které jely na utkání do Hradce Králové. Podobně dopadly i hráčky Karlína na cestě do Brna. Uvízly na D1.

Reklama

Výběr článků

Načítám