Hlavní obsah

Lessy vysokými odměnami zákon neporušil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policejní prezident Petr Lessy udělením vysokých odměn svým podřízeným neporušil zákon. Ve středu to uvedla mluvčí Generální inspekce ozbrojených sborů (GIBS) Radka Sandorová. Závěry nyní dostane ministr vnitra Jan Kubice, který se na inspekci s podnětem obrátil. Lessy výší odměn porušil ministrův závazný pokyn.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy a ministr vnitra Jan Kubice (nestr.)

Článek

"Provedeným šetřením nebylo zjištěno podezření ze spáchání trestného činu příslušníkem Policie České republiky, proto byl spisový materiál včerejším dnem (v úterý) postoupen k rukám pana ministra vnitra Jana Kubiceho k dalšímu opatření," uvedla Sandorová.

Rozhodnutí o "dalším opatření" je podle ní v kompetenci ministra. Inspekce se podle Sandorové nemůže vyjadřovat k tomu, zda by mohlo jít například o přestupek. Lessy již dříve uvedl, že si není žádného protiprávního jednání vědom.

"Vidím v tom zásadní porušení pokynu ministra v době intenzivního hledání systémových úspor," komentoval v lednu překročení limitů Kubice. Lessyho mluvčí Pavla Kopecká k tomu tehdy řekla, že policejní prezident v některých případech výjimečně překročil nastavený limit. Týkalo se to prý především policistů, kteří se podíleli na přípravě materiálů pro organizační a systémové změny u policie. Kubice o tom podle mluvčí věděl.

Vedle pokynu ministra porušil Lessy i dohodu

Na horních hranicích odměn se Lessy a Kubice dohodli loni v červenci. Krajští ředitelé a šéfové celorepublikových útvarů mohli dostat každý za rok nejvýše 200 000 korun, u náměstků policejního prezidenta byl strop stanoven na 250 000 korun.

"Garantuji vám, že u mých náměstků, kde je limit 250 tisíc, tak nebyl překročen víc než na nějakých 270 tisíc. Jak u těchto náměstků, tak u krajských ředitelů se jedná o desetitisícové částky," řekl Lessy před časem Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám