Hlavní obsah

Vláda upletla bič na notorické přestupkáře

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda ve středu souhlasila s návrhem na zavedení centrálního registru některých přestupků, které se v poslední době rozmáhají a při svém opakování mohou nést charakter trestného činu. Registr ukáže na notorické přestupkáře, kteří pak budou čelit přísnějším postihům. Do seznamu nebudou zanášeny všechny přestupky, ale jen ty nejpalčivější. Po jednání vlády to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

„Centrální registr přestupků je výsledkem boje proti drobné majetkové činnosti. Dodnes se jednotlivé přestupky pachatelům nesčítaly, a tak chybí účinný nástroj,“ řekl Pospíšil.

V současnosti přestupky registruje pouze úřad, v jehož oblasti působnosti k přestupku došlo. O centrální evidenci se začalo diskutovat v souvislosti s problémy na Šluknovsku, kde si samosprávy stěžovaly, že proti opakované přestupkové činnosti nezaměstnaných Romů, kteří byli do oblasti před nedávnem sestěhováni, nemají účinné nástroje.

Pospíšil zdůraznil, že registr bude sledovat pouze přestupkovou činnost, která v případě recidivy může odpovídat trestnému činu. Například pokud pachatel u různých příležitostí ukradne v konečném součtu sumu přesahující definici přestupku, tedy 5000 korun, může být potrestán. Podle Pospíšila mohou padat tresty již při třetím přestupku. Mělo by se ale jednat o alternativní tresty, například peněžní trest nebo veřejně prospěšné práce. „Vězňů v přeplněných věznicích nepřibyde,“ řekl Pospíšil.

Také tímto tématem se vláda ve středu zabývala. Na stole měla k projednání poslanecký návrh, podle nějž by přeplněnost věznic mohli regulovat jejich ředitelé, kteří by dostali nové pravomoci. S tím sice šéfka legislativní rady vlády Karolína Peake (VV) nesouhlasila, nicméně uvedla, že problém je to neodkladný. Vláda proto nařídila Pospíšilovi, aby se jím začal zabývat. Jednou z možností by mohlo být častější podmínečné propouštění vězňů, pouze je třeba nastavit parametry tak, aby podmíněné amnestie neohrozily bezpečnost obyvatel, dodala Peake.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám