Hlavní obsah

Nebudou-li dávky vypláceny včas, zvážím rezignaci, připustil Drábek

Praha
Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) by uvažoval o rezignaci v případě, že by sociální dávky nebyly vypláceny v zákonem daných termínech. Ministr to oznámil poslancům sociálního výboru, který se ve středu zabýval problémy, jež v lednu vyplácení dávek provázely.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Ministr tvrdí, že situace se postupně stabilizuje a všechny dávky byly v lednu vyplaceny. Ve Sněmovně nicméně čelil výtkám opozičních i koaličních zákonodárců.

"Nechci čekat do března. Chci výsledky hned," uvedl místopředseda výboru Miroslav Jeník (ODS). Podle Lenky Kohoutové (ODS) například jeden klient dostal čtyři složenky na výplatu stejné dávky. Když šel tři vrátit, na úřadu práce prý o chybě vůbec nevěděli.

Termíny dodržujeme, tvrdí ministerstvo

Drábek lednové potíže nezastíral, byly podle něho kvůli sociální reformě hlavně s dávkami v hmotné nouzi. Zákonné termíny výplaty dávek byly ale podle něho dodrženy. Hovořit o nefunkčním systému je nadnesené, uvedl Drábkův náměstek Vladimír Šiška. Některé věci systému se opravují a doplňují, což není při zahájení neobvyklé, dodal.

Drábek a Šiška také zdůraznili, že nemají nic společného s firmami, které nový informační systém výplaty dávek připravily. Všechny smlouvy s dodavateli jsou podle nich na ministerském webu.

Na nefunkční systém si v lednu stěžovali pracovníci úřadů práce, na něž byla od začátku roku převedena výplata všech dávek. Pracovali často přesčas a také o víkendech. Opozice se neúspěšně pokoušela prosadit téma na jednání Sněmovny a volala po Drábkově rezignaci.

Ministr kvůli problémům odvolal šéfa ministerského odboru informatiky. V centrálním úřadu práce o místo přišli jeho výkonná ředitelka a personální šéf.

Anketa

Zaznamenali jste problémy s vyplácením dávek?
Ano, přišly se zpožděním
0,8 %
Ano, nepřišly vůbec
1,8 %
Ne, přišly v termínu
97,4 %
Celkem hlasovalo 106381 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám